Népszerű posztok

2014. július 18.

A kenneltartás hatásai

Még a kiképzett és rendszeresen foglalkoztatott rendőrkutyák is kényszeres viselkedést mutatnak kennelbe zárva, ami arra utal, hogy tartósan negatív stresszállapotban, frusztráltan élnek – derült ki brit kutatók felméréséből. A levegőbe vagy a falra ugrálnak, pörögnek, faltól-falig rohannak fel és alá, köröket futnak. Bizonyos helyzetekben a vizsgált harminc német juhászkutya közül mindössze kettő nem mutatott ismétlődő, mentális zavarra utaló viselkedést.
Embereknél is hasonló viselkedészavarok alakulnak ki, ha magányos zárkára ítélik őket.  Esetükben azt feltételezik, hogy a fájdalmat okozó ingereket zárják ki az figyelmi állapotot beszűkítő viselkedéssel. Lehet, hogy a kutyáknál is hasonló szerepe lehet, hiszen a legtöbbet ugráló, szaladgáló kutyák stresszhormon (kortizol) szintje állatorvosi vizsgálat után lecsökkent, nem pedig nőtt, ahogy az egészségesen reagáló állatoknál várható.
A hosszú időn át menhelyen élő kutyák állapota a rendőrkutyákénál is súlyosabbá válhat. Kergetik a farkukat, folyton rágnak valamit, a kennelből kivéve pedig rángatják, húzzák a pórázt. Van, aki „kennelőrült”-nek nevezi ezeket a kutyákat, a mentális zavart pedig „kennelitis”-nek. Szerencsés esetben, ha a személyzet önkéntelen megerősítése miatt rögzült a viselkedés – például mindig sztereotip felugrálás, körözés után adtak enni a kutyának – lehet javítani a helyzeten, de ha a krónikus stressz miatt hormonális zavarok alakultak ki, kevés az esély a viselkedés rendeződésére.a kutya, 2014/05