Népszerű posztok

2011. március 1.

Majdnem ember? 1022 szóból áll egy border collie szókincse

A 2000-es években a német televízió felfedezett egy bámulatos tehetséggel megáldott border collie-t, Ricot. Ez a kutya pillanatok alatt tévéshow-k sztárja lett, ugyanis több száz játék közül képes volt gazdájának odaadni azt, amelyiket kérte tőle. Persze hamarosan lecsaptak rá német viselkedéskutatók is. 2004-ben publikált tanulmányuk szenzációként robbant – kutatásukban igazolták, hogy Rico valóban csak a tárgyak neve, és nem más, rejtett kulcsok alapján dolgozik, valamint kiderült az is, hogy ha ismert tárgyak közé egy újat tesznek, Rico egyetlen próba alatt képes megtanulni az új tárgy nevét, pusztán azáltal, hogy az adott helyzetben az általa eddig sosem hallott szóval kérnek tőle tárgyat. Ezt, a kizárásos alapon való szótanulást soha korábban nem figyelték meg állatoknál. Jelentősége abban áll, hogy nagyon gyors tanulást tesz lehetővé, enélkül az emberek képtelenek lennének elsajátítani több százezer szavas szókincsüket. Alapvetően két tényező szükséges hozzá: tudni kell, hogy a szavak tárgyakra vonatkozhatnak, és ismerni kell, melyek azok a szociális kulcsok a jeladó részéről, amelyek lehetővé teszik az új tárgyra vonatkozó szó kiszűrését a szövegkörnyezetből.
Chaser. Fotó: a hivatalos sajtóközleményből
A hír óriásit robbant, és következményképpen rengeteg kutyatulajdonos állt neki, hogy fejlessze kedvence szókincsét. (Hamarosan kiderült, hogy máig nem tudni miért, de a border collie-k teljesítménye messze felülmúlja a többiekét). Mivel maradt néhány megválaszolatlan kérdés, kutatók figyelme is követte a világszerte felbukkanó tehetségeket. A legújabb tanítványt Chasernek hívják, szuka és az Egyesült Államokban él. Különlegessége, hogy az a két kutató (Pilley és Reid) nevelte és tanította, akik az itt idézett tanulmányt írták. Mivel Chaser már Riconál specializáltabb kiképzést kapott, többféle feladat végrehajtására képes, és szókincse is jóval meghaladja úttörő fajtatársáét: míg utóbbi valamivel több mint kétszáz szót ismert, Chaser egészen pontosan 1022-t (VIDEÓ itt). Emellett funkció és forma szerint is képes kategorizálni őket. Ehhez a csodálatos teljesítményhez persze nem csak tehetség, hanem masszív munka is kell: Chaser három éven át, napi több órában tanulta és gyakorolta a szavakat. 800 plüssállat, 116 labda, 26 frizbi, száz műanyag tárgy és több kiképző állt ehhez rendelkezésére.
A tanulmányban négy vizsgálat szerepel. Az elsőben a szerzők körültekintően igazolják, hogy Chaser több mint ezer tárgyat képes beazonosítani és behozni a neve alapján. A másodikban azt tesztelték, hogy egy-egy szó Chaser tudatában valóban egy tárgyra vonatkozik-e, vagy inkább a tárggyal elvégezhető cselekvésre (pl. apportra). Kiderült, hogy Chaser nem köti össze a tárgyakkal az elvégezhető cselekvést: ha azt kérik tőle, hogy a mancsával vagy az orrával érintse meg, illetve szájával vegye föl három tárgy közül azt, amelyiket a kísérletvezető mond, akkor az utasítást pontosan végrehajtja. Ez azt igazolja, hogy a kutya valóban a tárgyra vonatkoztatja a tárgy nevét, és a szó elhangzásakor nem az a képzet jelenik meg benne, hogy "be kell vinnem a tárgyat". A harmadik tesztben a kutatók megállapították, hogy Chaser kategórianeveket is képes elsajátítani. Vagyis léteznek számára olyan szavak (a "játék", a "frizbi" és a "labda"), amelyek nem egy adott, konkrét tárgyra vonatkoznak, hanem hasonló tulajdonsággal rendelkező tárgyak csoportjára. Az emberek számára a főnevek szimbólumok: ha azt halljuk, "fa", akkor nem egy konkrét fára gondolunk, hanem egy elvont fára, "fa-kategóriára", ami az elménkben képződik. Ez a teszt tehát arra utal, hogy Chaser szókincse még emberszerűbb, mint gondoltuk volna. Végül kiderült, hogy Chaser is képes a gyors szótanulásra ugyanúgy, mint Rico: kizárásos alapon is megtanulja a tárgyak nevét, vagyis egy halom ismert tárgy közül beazonosítja az újat az újonnan elhangzó, addig ismeretlen név esetén. Chaser tehát olyan szótanulási képességekkel bír, mint egy kisgyerek: tisztában van vele, hogy a szavak tárgyakra vonatkozhatnak, kizárásos alapon is gyorsan, egy alkalom után tanul, és képes a tárgyak tulajdonságait jellemző szavak (kategóriák) alkalmazására is.

Kutya Szövetség, 2011/2