2015. április 9.

Sok vagy kevés?

Egyszerű feladatnak tűnik eldönteni, hogy két edény közül melyikben van több eledel, a kutyák mégis gyakrabban tévesztenek, mint a farkasok. Nagyon sok faj képes mennyiségi információ használatára a mindennapi életében. Az oroszlánok, csimpánzok és hiénák például csak akkor támadják meg a betolakodókat, ha a saját csoportjuk nagyobb, mint az ellenfélé. Az ausztriai Wolf Science Centerben élő, emberek által nevelt farkasokról már három éve ismert, hogy 1 és 4 között jól számolnak. Most az ugyanott élő, szintén ember által nevelt keverék kutyákkal végezték el a számolási tesztet a kutatók. Az állatok szeme láttára, egymás után 1-4 sajtdarabot dobtak két átlátszatlan edénybe. Szándékosan nem mutatták meg a kutyáknak egyszerre az összes sajtdarabot – így zárták ki azt, hogy a számosságnál egyszerűbb tényező, például a térfogat vagy a felület alapján döntsenek a kutyák.

Ha kettő sajt volt az eddig edényben, a másikban pedig három; vagy az egyikben három, a másikban négy, a kutyák nem tudták kiválasztani a nagyobb mennyiséget, holott a farkasok igen.

Lehet, hogy ennek mi, emberek vagyunk az oka? A kutyáknak nem kell táplálékot keresniük, és még a szaporodásukról is emberek döntenek. A Wolf Science Center kutatói szerint a kutyákra ma már nem hat a természetes szelekció, és mivel nincs rá szükségük, lehet, hogy a számolási képességük hanyatlásnak indult.

Tudományos közlemény
Range et al., 2014, Frontiers in Psychology

a kutya 2015/03