2017. augusztus 7.

Ne adj koffeintablettát a kutyádnak

Mert pár darab is elég lehet, hogy meghaljon. Jó, persze annak a 8 hónapos Yorkie-nak sem szándékosan adtak tablettákat a gazdái, amelynek agyi szöveteiről most színes felvételek jelentek meg egy brazil állatorvosi lapban. A kutya által megszerzett és elfogyasztott 4 db 200 mg-os tabletta a következő tüneteket váltotta ki: extrém gyors szívverés (tachycardia; HR=220 bpm), pofaizmok görcse, kóma, kábulat és kapálózás. Mivel a kutya 48 óra alatt sem reagált kezelésre, végül elaltatták. Szöveteit mikroszkóposan megvizsgálva elhalt neuronokat találtak többek közt a hippocampusban, szaglókéregben, amygdalában. Emellett a szív bal- és jobb kamra kis artériáinak fala is károsult.
140-150 mg/kg a koffein halálos adagja kutyáknál, ez a kiskutya 533 mg/kg-os adagot vett magához. A koffein gyors felszívódású, fogyasztás után 1 órával éri el a legmagasabb koncentrációt a vérben. Ha nem is gyakori, hogy egy kutya magától koffeintablettát nyeljen, a különböző kávékészítmények porait érdemes elzárva tartani otthon, mert a tejpor, cukor és a különböző aromák szaga biztosan vonzó inger, és ezekbe belekóstolva is jelentős adag koffeinhez juthat a kutya.

Forrás: Hensel, M., Pashmakova, M., Porter B. F. 2017. Fatal caffeine intoxication in a dog. BJVP. A linkről a teljes, mikroszkópos fotókkal illusztrált cikk letölthető.
A kép illusztráció, forrás: Wikimedia Commons