2018. augusztus 2.

Kutya-macska barátság: tízből nyolc macska jól kijön a kutyatársával

Néhány szám: az USA-ban a háztartások 30,4%-ában él macska (~36 millió), és 36,5%-ában kutya (~43 millió). Nagy-Britanniában kisebb az arányuk: 17% (7,4 millió) és 24% (8,5 millió). Az amerikai háztartások körülbelül 7%-ában él kutya és macska is.

Az elterjedt nézet és a humoros rajzfilmek szerint a két faj ellenség. Tény, hogy a szociális viselkedésük eltérő, de valószínűleg már mindenki találkoztott olyan kutyával és macskával, akik láthatóan kedvelték egymást. Például itt vannak az én állataim:
habár ez egy farkas a bal oldalon
Itt is egy bimbózó barátság. Azt szerettük volna megtudni, hogy a kutyák "macskásabbak" lesznek-e macskák mellett (nem találtuk jelét)
A hatvanas években kutatók együtt, illetve külön neveltek fel kutyákat és macskákat. Úgy találták, hogy a kölyökkutyák mindenképpen megpróbáltak játszani a macskákkal, a macskák közül viszont csak azok játszottak, akik kutyával együtt nőttek fel, a többiek féltek. Azt azonban eddig senki nem vizsgálta, milyen interakciók fordulnak elő a családban együtt élő kutyák és macskák között, valamint hogyan befolyásolják a demográfiai és környezeti tényezők a két faj kapcsolatát.A kutatáshoz egy online kérdőívet szerkesztettek a University of Lincoln munkatársai, amire 748 értékelhető válasz érkezett. A macskák 22,1%-a volt fajtatiszta, a kutyáknak 57%-a (ez alacsonyabbnak tűnik, mint más kérdőíves vizsgálatoknál, úgyhogy valószínűleg a keveréket tartó gazdáknak egy kicsit gyakrabban van macskája is a fajtatiszta kutyát tartó gazdákhoz képest).
A macskák 29,6%-a került kölyökkorában ismeretségbe a másik fajjal, a kutyák 53,6%-a. A legtöbb válaszadó lakásban és kertben is tartotta kedvencét (macska: 61%, kutya: 85,8%).

Ami a kapcsolatot illeti, a gazdák 83-91%-a szerint a macska és a kutya is kényelmesen érzi magát a másik faj társaságában. Viszont a macskák több mint fele lépett fel már fenyegetően a kutyával szemben, míg a kutyák közül csak minden ötödik ijesztgette a macskát. A sebesülések ennek ellenére nagyon ritkák voltak (a macskák 9,6%-a okozott sérülést a kutyának, a kutyák szinte soha nem bántották a macskákat). Csak kevesen ajánlják fel a másiknak a játékaikat (macska: 5,6%, kutya: 20,5%) és osztják meg az eledelüket (18,4 vs. 28,2%), de minden második kutya megosztotta a fekhelyét. Az is gyakori a beszámolók szerint, hogy a macska a kutya előtt hempereg (55,6%). A párok körülbelül harmada játszik minden nap egymással, 10-12% tisztogatja is a társát.

Ugyanakkor egy 10-es skálán, ahol a 10 a szoros kapcsolatot jelentette, az 1 pedig azt, hogy "ki nem állhatják egymást", a gazdák csak 6,4-re értékelték kedvenceik egymás iránti barátságosságát. Annál nagyobb volt a barátság, minél fiatalabban került a cica a családba, és minél többet tartózkodott a lakásban. Az összetartó párok megosztották a fekhelyüket, a macska nem fenyegette a kutyát, gyakran hempergett előtte, a macska gyakrabban osztotta meg az ételét a kutyával, vitt neki játékot, gyakran játszottak egymással, és tisztogatták egymást.

A kutatók szerint az, hogy a macskák viszonylag gyakrabban agresszívak a kutyákkal, mint fordítva, annak köszönhető, hogy a kutyák háziasításánál nagyobb volt az emberi kontroll. De az is lehet, hogy a macskáknál, kisebb termetük miatt, jobban tolerálják a gazdák az agressziót, a kutyánál viszont nem, mert több kárt tehetnek a macskában. Nem ritka, hogy egy kutya megöl egy macskát (bár az igen, hogy az lakótársa is), de fordítva ez nem szokott előfordulni.

Az eredmények szerint a macskák szerepe meghatározóbb a barátságos kutya-macska kapcsolat kialakulásában, ezért a kutatók azt javasolják, hogy a macskát kölyökkorban ismertessék össze a kutyával, és engedjék őket sok időt együtt tölteni. Erre bizonyára sok olvasó felhördül, hogy ezt eddig is tudta. De azt talán még ők sem sejtették, hogy a kutya kora, az állatok ivartalanítottsága, a fajtatisztaság, a kutya mérete nem meghatározó, és barátságosabb a viszony, ha a macska kezdeményezőbb, például ő osztja meg az ételét és játékait, mint ha a kutya teszi ezt. Emiatt ha lehet, a kismacska beszerzése előtt a szülők tulajdonságairól is érdemes tájékozódni.

Eredeti közlemény: Thomson, J. E., Hall, S. S., & Mills, D. S. (2018). Evaluation of the Relationship Between Cats and Dogs Living in the Same Home. Journal of Veterinary Behavior.