2013. február 1.

A reggeli fokozza a teljesítményt


Harminc perccel a reggeli után jobb teljesítményt nyújtanak a kutyák, mint éhesen, illetve másfél óra múltán. Hasonlóan felemészti energiakészletüket és rontja a teljesítményüket tíz percnyi engedelmes gyakorlat. 
A reggeli a nap legfontosabb étkezése. Segíti a vércukorszint szabályozását, fokozza az anyagcserét, növeli a kognitív teljesítményt, kreativitást, fizikai kitartást, fokozza a memóriát. A kedvező hatáshoz azonban legalább a napi ajánlott energiabevitel 20%-át el kell fogyasztani, lehetőleg olyan élelmiszerként, ami lassan, de hosszasan növeli a vércukorszintet, aminek ingadozására főleg a végrehajtó funkciók (szelektív figyelem, munkamemória, önfegyelem) reagálnak érzékenyen. Mindez kutyákban is így van! Éhes kutyák önfegyelmet kívánó, helyben maradási, ültetési gyakorlat után gyatrán teljesítenek gondolkodtató- és keresési feladatokban. Újra remekelnek, ha ihatnak egy kis cukros italt. Ezek után már nem is annyira meglepő Holly Miller és Charlotte Bender 14 kutyán elvégzett felmérése, ami igazolta, hogy a napi tápadag felének reggeli elfogyasztása után fél órával a kutyák pontosabban teljesítenek egy munkamemóriát és összpontosítást kívánó keresési feladatban mint reggeli nélkül, illetve másfél óra múltán. Az eredményeket érdemes megfontolni a munkakutyásoknak: úgy tűnik, az étkezéseken felül adott jutalomfalatok nem csak motivációként működnek, hanem a vércukorszint emelésével is fokozzák a teljesítményt (Miller and Bender 2012). 

Megjelent a Mindennapi Pszichológia 2013/1 számában