2022. december 1.

Viselkedésbiológia Nektek-Veletek - Kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói




Az ELTE Etológia Tanszék kutatásai szakterületükön évtizedek óta a világ élvonalában állnak. Új, hatrészes videósorozatukban tanszék kutatói bemutatják a viselkedéskutatási módszereket és a nagyobb kutatócsoportokat. A hiánypótló kisfilmsorozat diákok, a vizsgálatok résztvevői és mindenki számára kínál új információt, akit érdekel a viselkedéstudomány. A filmek ingyenesen elérhetők a legnagyobb videómegosztón és közösségi oldalon.

A nemzetközi sajtóban az ELTE a leghíresebb hazai egyetem, egyértelműen a kutyás kutatásai miatt. Évtizedek óta tartja vezető pozícióját a kutyaviselkedés területén, munkatársai több ERC és Lendület pályázatot is nyertek. Teljesítményükben fontos szerepe van annak, hogy sikeresen vonják be a hazai kutyatartókat a vizsgálataikba és az ismeretterjesztésre is nagy hangsúlyt helyeznek. Ennek jegyében készítették el a „Viselkedésbiológia Nektek – Veletek” filmsorozatot, ami az etológia módszertanát és tanszékhez tartozó Szenior Családi Kutya Programot, Alfa Generáció Labort, Neuroetológia és Lendület Társállat Kutatócsoportot mutatja be. A kutyákon kívül más társállatfajokkal, sőt még gyerekekkel is találkozhatnak a nézők az átlagosan 16 perces részekben. A záró epizódban a tanszék alapítója, Csányi Vilmos és tanítványa, a jelenlegi tanszékvezető, Miklósi Ádám beszélgetnek arról, hogyan fejlődtek a kutatások. "Behívtam négy embert - Ádámot is - és mondtam, hogy válasszanak: el lehet menni vagy lehet velem kutyázni. Nagyon savanyú képet vágtak és mondták, hogy jó, akkor kutyázunk veled. Mondjam meg, hogyan? Mondom, fogalmam sincs. Így indult. És aztán kitaláltuk együtt." - meséli Csányi Vilmos a filmben. A riport hosszabb verziója december második hetében lesz elérhető az etológusok videócsatornáján.

Érdekesség, hogy a filmsorozat alkotói kutatók. Írói, ötlet- és házigazdái Bognár Zsófia doktorandusz és Lenkei Rita doktorjelölt, a vágó Bognár Zsófia, a hangmérnök Faragó Tamás vokalizációkutató, a vezető operatőr és zeneszerző Leéb Ádám, a felelős szerkesztő és több jelenet operatőre, Csányi-Miklósi interjú riportere Kubinyi Enikő Lendület kutatócsoport-vezető. A videósorozat az NKFIH Mecenatúra program támogatásával valósult meg és ingyen elérhető a legnagyobb videómegosztón (itt), valamint közösségi oldalon (itt).

A hatrészes videósorozat mellett tudományos előadásokat is elérhetővé tettek a kutatók a Mecenatúra támogatásának köszönhetően. Az ELTE Etológia tanszék kutatói évek óta konferenciát is szerveznek azért, hogy a tanszék vizsgálataiban részt vett gazdák megismerhessék, milyen kutatási eredmények születtek a közreműködésükkel. Ezúttal a IX. Kutyaetológia konferencia 15 magyar és 16 angol nyelvű előadása került fel a netre, Temesi Andrea doktorjelölt szerkesztésében, "Belépés csak kutyával" címmel. Így összesen 37 videóval és közel 9 műsorórával bővült a hazai etológusaink videócsatornáinak kínálata.

YouTube lejátszási lista: 

1. rész: Az etológiai vizsgálatok megtervezése - Módszertan 1: https://youtu.be/dtdh2Y8z4do
2. rész: Az adatgyűjtés, elemzés és publikálás - Módszertan 2: https://youtu.be/WNel766n3sc
3. rész: A Szenior Családi Kutya Program: https://youtu.be/CqQx_mkLOdU
4. rész: Az Alfa Generáció Labor: https://youtu.be/2h_3OQf7Myw
5. rész: A Neuroetológiai Kutatócsoport: https://youtu.be/oK8pJTmlV-A
6. rész: A Társállatok Kutatócsoport, múlt és jövő: https://youtu.be/UcLud7kc8QE

Facebook lejátszási lista: https://www.facebook.com/watch/100063841601906/1322922818518003
1. rész: Az etológiai vizsgálatok megtervezése - Módszertan 1: https://fb.watch/h6VLOHB6pw/
2. rész: Az adatgyűjtés, elemzés és publikálás - Módszertan 2: https://fb.watch/h6VS0ZD5b_/
3. rész: A Szenior Családi Kutya Program: https://fb.watch/h6VUmdRB0U/
4. rész: Az Alfa Generáció Labor: https://fb.watch/h6VqMfSZ3e/
5. rész: A Neuroetológiai Kutatócsoport: https://fb.watch/h6SojM4Bnk/
6. rész: A Társállatok Kutatócsoport, múlt és jövő: https://fb.watch/h7owzBPKEN/

Honlap: https://biologia.elte.hu/content/egyedulallo-videosorozat-az-elte-etologusainak-mindennapjairol.t.31539

24 grafika ebben az albumban: https://drive.google.com/drive/folders/1gaRFKDDkSmZuhEvW2R-LtndpfCg7euqS?usp=sharing (szerzők: Bognár Zsófia és Silimon Emese)