2012. április 3.

mix


Meglepődés
Social referencing (társas referálás) alatt azt értjük, hogy egy egyed információt kér egy másiktól ahhoz, hogy valamit megértsen, és ahhoz viszonyulni tudjon. Ilyenkor viselkedését a társa arcán megjelenő érzelemkifejezés alapján irányítja. Egy különös tárgy láttán a kutyák 83%-a a gazdára nézett, de a viselkedésükben csak kevés különbséget okozott az, hogy a gazda pozitívan vagy negatívan reagált. Ezek között említhető, hogy a pozitívan reagáló gazdák kutyái közelebb helyezkedtek el a tárgyhoz (Merola et al., 2012, Anim Cogn).

Means-end
A kutyák képesek megérteni a means-end összefüggést, még akkor is, ha a meg nem erősített jutalom összezavaró faktorként hat. A means-end feladatban valami, amit manipulálni kell, a kívánt cél elérésének az eszköze. Itt például egy falapot kellett meghúzni ahhoz, hogy a kutya hozzájusson a rajta lévő jutalomfalathoz vagy egy játékhoz. Jól ment a dolog (kivéve a 8 próbából egyben, amikor a kihúzandó tárgy a lehető legmesszebb volt, a nem kihúzható viszont közel (Range et al., 2011, Anim Cogn).

Kire néz a kutya problémahelyzetben?
Még egy bécsi kutatás, de nem csak fizikai, hanem szociális kognícióról is. A kutyák csak részben értik meg, milyen probléma léphet fel egy tárgy működésekor. Két kísérletvezető közül az egyik mindig jutalommal töltötte fel a kísérletben szereplő kutyajátékot, a másik pedig megjavította, amikor az elromlott. A kutyák a jutalomtöltő közelébe mentek, ha a játék üres lett, de mindig a javítóhoz fordultak először, függetlenül attól, hogy elakadás vagy üresedés volt a probléma. A problémahelyzetben akkor nézegettek sokat a gazdájukra, ha az korábban biztatta őket jutalomszerző próbálkozásaik során (social referencing) (Horn et al., 2011, Anim Cogn).

Empátia
Rövidke összefoglaló arról, miért gondoljuk, hogy a kutyák képesek empátiára, holott egy csomó teszt azt bizonyítja, hogy nem. Például itt olvastam először arról a kutatásról, amiben a gazda fejére rádől egy könyvespolc, ill. eljátssza, hogy szívinfarktust kapott (amikoris a kutyák nem jönnek rá, hogy segítséget kellene kérniük).(Silva and Sousa, 2011, Biol Letters)

Kutya-ember kapcsolat
Dominancia, a suttogó módszer demisztifikálása és a negatív megerősítés hatékonysága, humánus használata a témája az összefoglalónak (McGreevy et al., 2012, JVetBehav).

Fájdalom kiváltotta agresszió
Fájdalom (pl. diszplázia) kiváltotta agresszió megjelenési formáival (pl. védekezési pozíciót vesz fel az állat) a fájdalom típusa nincs összefüggésben, de az, hogy a kutya a fájdalom előtt is mutatott-e agressziót, igen (12 kutyán). (Camps et al., 2012, JVetBehav)

Szemkamera (eye tracker)
Emberi arcokat, kutyafejeket, játékokat és betűket mutattak 6 kutyának. A kutyakép volt a kedvenc, és az ismert képeket hosszabban nézegették, mint az újakat (Somppi et al., 2012, Anim Cogn).

Ezüstróka
A háziasított ezüstróka genomjának tanulmányozásával egy sor más faj, beleértve az ember, szociális kogníciójának evolúciójáról és genetikai hátteréről is tanulhatunk. Összefoglaló. (Kukekova et al., 2012, Mamm Genome).