Népszerű posztok

2012. április 3.

mix


Meglepődés
Social referencing (társas referálás) alatt azt értjük, hogy egy egyed információt kér egy másiktól ahhoz, hogy valamit megértsen, és ahhoz viszonyulni tudjon. Ilyenkor viselkedését a társa arcán megjelenő érzelemkifejezés alapján irányítja. Egy különös tárgy láttán a kutyák 83%-a a gazdára nézett, de a viselkedésükben csak kevés különbséget okozott az, hogy a gazda pozitívan vagy negatívan reagált. Ezek között említhető, hogy a pozitívan reagáló gazdák kutyái közelebb helyezkedtek el a tárgyhoz (Merola et al., 2012, Anim Cogn).

Means-end
A kutyák képesek megérteni a means-end összefüggést, még akkor is, ha a meg nem erősített jutalom összezavaró faktorként hat. A means-end feladatban valami, amit manipulálni kell, a kívánt cél elérésének az eszköze. Itt például egy falapot kellett meghúzni ahhoz, hogy a kutya hozzájusson a rajta lévő jutalomfalathoz vagy egy játékhoz. Jól ment a dolog (kivéve a 8 próbából egyben, amikor a kihúzandó tárgy a lehető legmesszebb volt, a nem kihúzható viszont közel (Range et al., 2011, Anim Cogn).

Kire néz a kutya problémahelyzetben?
Még egy bécsi kutatás, de nem csak fizikai, hanem szociális kognícióról is. A kutyák csak részben értik meg, milyen probléma léphet fel egy tárgy működésekor. Két kísérletvezető közül az egyik mindig jutalommal töltötte fel a kísérletben szereplő kutyajátékot, a másik pedig megjavította, amikor az elromlott. A kutyák a jutalomtöltő közelébe mentek, ha a játék üres lett, de mindig a javítóhoz fordultak először, függetlenül attól, hogy elakadás vagy üresedés volt a probléma. A problémahelyzetben akkor nézegettek sokat a gazdájukra, ha az korábban biztatta őket jutalomszerző próbálkozásaik során (social referencing) (Horn et al., 2011, Anim Cogn).

Empátia
Rövidke összefoglaló arról, miért gondoljuk, hogy a kutyák képesek empátiára, holott egy csomó teszt azt bizonyítja, hogy nem. Például itt olvastam először arról a kutatásról, amiben a gazda fejére rádől egy könyvespolc, ill. eljátssza, hogy szívinfarktust kapott (amikoris a kutyák nem jönnek rá, hogy segítséget kellene kérniük).(Silva and Sousa, 2011, Biol Letters)

Kutya-ember kapcsolat
Dominancia, a suttogó módszer demisztifikálása és a negatív megerősítés hatékonysága, humánus használata a témája az összefoglalónak (McGreevy et al., 2012, JVetBehav).

Fájdalom kiváltotta agresszió
Fájdalom (pl. diszplázia) kiváltotta agresszió megjelenési formáival (pl. védekezési pozíciót vesz fel az állat) a fájdalom típusa nincs összefüggésben, de az, hogy a kutya a fájdalom előtt is mutatott-e agressziót, igen (12 kutyán). (Camps et al., 2012, JVetBehav)

Szemkamera (eye tracker)
Emberi arcokat, kutyafejeket, játékokat és betűket mutattak 6 kutyának. A kutyakép volt a kedvenc, és az ismert képeket hosszabban nézegették, mint az újakat (Somppi et al., 2012, Anim Cogn).

Ezüstróka
A háziasított ezüstróka genomjának tanulmányozásával egy sor más faj, beleértve az ember, szociális kogníciójának evolúciójáról és genetikai hátteréről is tanulhatunk. Összefoglaló. (Kukekova et al., 2012, Mamm Genome).