2013. január 14.

mix

Kutyák és farkasok összehasonlítása egy fizikai kogníciós tesztben (means-end teszt: a jutalomhoz ide-oda tekeredő, átfedő madzagok meghúzásával lehet hozzájutni). Egyik faj sem bizonyult sikeresnek (ami arra utal, hogy a kutyák nem lettek ostobábbak a háziasítás során, mint sokan vélik), de másféle hibák jellemezték őket: a farkasok oldalpreferenciát mutattak, a kutyák pedig többet hibáztak, ha a jutalom közel volt (Range et al., 2012, Anim Cogn).

Minél iskolázottabbak a gazdák, annál inkább felismerik kutyájukon a stressz jeleit (remegés, nyüszítés, agresszió, túlzott ugatás, lihegés). Félrenézés, a fej elfordítása, ásítás, orrnyalás - ritkábban említett jelek. A férfiak kevésbé vélik stresszesnek a kutyájukat, mint a nők (Mariti et al., 2012, J. Vet. Behav.).Kapcsolódó ismeretterkesztő cikk: itt.

Egy új állatkedvenc (kutya, macska, hörcsög) beszerzése egy autista gyerek öt éves kora körül javítja a gyerek beleérző képességét és a hajlandóságát élelme, játékai megosztására. Akik születésüktől fogva együtt éltek valamilyen állattal, nem fejlődtek, kevesebbet is foglalkoztak az állattal (Grandgeorge et al., 2012, PLoS One).

Menhelyi kutyák, családi kutyák és szelíd farkasok egyaránt szívesebben tanulnak új feladatot  jutalomfalatért mint egy röpke dicséretért (...) (Feuerbacher and Wynne, 2012, J Exp Anal Behav).Az öregedéssel csökken az aktivitás, játékosság, engedelmesség, de gyakoribbak a félelmi megnyilvánulások. Valószínűleg fog- és veseproblémák miatt csökken az evés iránti lelkesedés, viszont gyakoribb az ivás. A nagyméretű kutyák, bár rövidebb életűek, viselkedésüket tekintve nem öregednek gyorsabban, mint kisebb fajtársaik. Lehet, hogy azért élnek kevesebb ideig, mert az egyes szervrendszereik máshogy öregednek, vagy a gazdák is némileg másként kezelik őket. (Salvin et al 2011, J Vet Behav).


Közel 12 ezres adatbázis alapján a 6 és 12 hónapos vakvezető- és segítőkutya-növendékekről kitöltött C-BARQ kérdőív 27 kérdése jól jósolja, hogy a kutya átmegy-e a munkavizsgán. Leginkább azok a kutyák buktak meg, amelyek húzták a pórázt (Duffy és Serpell, 2012, Appl Anim Behav Sci).

A C-BARQ kérdőív 'kutya/idegen ember elleni agresszió' skáláit viselkedéstesztekkel validálták (műanyag játékkutyát és játékbabákat használtak a tesztekben) (Barnard et al., 2012, Appl Anim Behav Sci).

A lehangolt ember és több állatfaj képviselője is negatívnak értékel kétértelmű helyzeteket, amit jókedvűen pozitívnak találnának. A kutatók azt feltételezték, hogy a gazda hiánya olyan mértékű szorongást kelt a kutyákban, amivel e fajban is igazolható az összefüggés - de úgy tűnik, ehhez legalábbis hosszabb szeparáció szükséges (Müller et al., 2012, Anim Cogn).

Tíz percnyi engedelmességi feladat után impulzívabbá válnak a kutyák, és közelebb merészkednek agresszív fajtársukhoz (Milleret al., 2012, Psychonomic Bull Rev).

Trükkös mutatás: két edény közül a táplálékot rejtő mögé egy ember áll, az üres mögé kettő. Ha mindenki 1-1 kézzel mutat az előtte lévő edényre, a kutya ahhoz megy, amelyikre ketten mutatnak. Ha az egyedül lévő ember mindkét kezével mutat, a kutya az ő edényét választja. A mutató kezek és nem a mutató emberek száma az, ami számít... Vagyis a kutyák sem egyformán bíznak az emberekben. (Kundey et al., 2012, Anim Cogn).

Ajánlott ismeretterjesztő cikkek: