2014. január 18.

Kutyaetológia konferencia

„Egy szokatlan köszönetnyilvánítással szeretném befejezni az előadásomat: Önöknek köszönhetjük, hogy nem kell laboratóriumban tartanunk az állatokat”. Pongrácz Péter, az ELTE Etológia Tanszék kutatójának mondatai az ELTE Lágymányosi tömbjében hangzottak el 2013. november 23-án, a hallgatók soraiban pedig kutyagazdák ültek.

A jövőre huszadik évfordulóját ünneplő Családi Kutya Program legnagyobb támogatói kétségtelenül a gazdák, akik mindvégig önként, ellenszolgáltatás nélkül vettek részt kutyáikkal a viselkedéstesztjeinkben. A kísérletekből írt szakcikkek viszont gyakran csak évekkel később jelennek meg, az angol szakszöveget kevesen értik, ezért a résztvevők sokszor nem is értesültek róla, hogy mi lett a végeredménye a közreműködésükkel zajlott teszteknek. Ezért - az MTA Magyar Tudomány Ünnepe sorozatán belül - konferenciát szerveztünk, ahol magyarul, ingyenesen és közérthetően ismerkedhetett meg bárki az utóbbi egy évben megjelent publikációinkkal.

Több ezer gazdával találkoztunk az elmúlt évek során, így nem gondoltuk, hogy a padok üresen tátonganak majd, de a program meghirdetését követő érdeklődés mégis meglepett bennünket. Másfél nap alatt betelt a kétszáz férőhely, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről és a Vajdaságból is jelentkeztek érdeklődők.

Sokan várták Csányi Vilmos nyitóelőadását, aki amellett, hogy elmondta, miért érdemes kutyaviselkedést kutatni, magával hozta pumi-husky hibrid kiskutyáját is, Jankát. A professzor úr évek óta tervezte, hogy előző kutyáját, Jeromost, teljesen hasonló hibriddel pótolja. Várakozásai maximálisan beigazolódtak – mesélte - Janka ugyanolyan eleven, makacs és önfejű, mint híres elődje volt, vagyis igazolja, hogy a két fajta keresztezéséből születő hibridek tulajdonságaikban felülmúlják a szülőket. Ezt el kell hinnünk a professzor úrnak – amit mi láttunk, az egy elbűvölő, bátor kiskutya volt, aki boldogan gyűjtötte be a rengeteg simogatást.

Miklósi Ádám nagy sikert aratott látványos videóival, amiken a kutyák leutánozták gazdáik különböző akcióit, és megdöbbentő, de akár tíz perc múltán is felidézték, mit kellene tenniük. Topál József arról beszélt, hogy az orrsprayben beadott oxitocin hormon nem csak az emberekben, de kutyákban is növeli a bizalmat mások iránt. Fontos és érzékeny témát boncolgatott Kis Anna, aki az Illatos útra bekerülő kutyák agresszióját vizsgálta. Legfontosabb megállapítása, hogy az agresszió eleinte, az első napokban még nem mutatkozik meg, mert az erős stressz elnyomja az agresszív megnyilvánulásokat. Ugyanakkor stabil viselkedésjegyről van szó, tehát amint a kutya megszokja az új környezetet, kiderül, hogy hajlamos-e az agresszióra. Erre érdemes odafigyelni a menhelyeken, mert befogadás után, az új családjában a hajlam ismét jelentkezik majd és komoly gondokat okozhat. Péter András nagyon szórakoztató előadásban fejtegette, hogy van-e piaci lehetőség a kutyáknak gyártott televíziókban – vagyis mit észlelnek a kutyák a projektorral kivetített képekből. Kiderült, hogy a kutyák odafigyelnek a vetített képre és táplálékkereső helyzetben hasznosítani is tudják a látottakat, de a bonyolultabb feladatok megoldásához egy kis tréning sem árt. Andics Attila arról mutatott videót, hogyan bújik be egy kutya boldogan a borzasztóan zajos fMRI készülékbe, és várja moccanatlanul 8 percen át, hogy éber állapotú agyműködését vizsgálják. Persze hónapokon át tartó kiképzés előz meg egy ilyen akciót. A napot Gácsi Márta zárta, aki kutyák és farkasok viselkedését hasonlította össze „mintha”-játékokban. Felvételei nagyon meggyőzően illusztrálták, hogy a kutyák remekül tudnak „ezt neked adom, vigyázz rá, és én most úgy csinálok, mintha elvenném”-játékot játszani. Látványosan, ugatva őrzik a tárgyat a feléjük nyúló kéztől, közben véletlenül sem harapnak. Amikor a játékvezető lefújja a játékot, azonnal átváltanak barátságos üzemmódba, volt olyan kutya, amelyik odavitte a korábbi „tolvaj”-hoz az addig „féltve őrzött” tárgyat. Farkasokban viszont nyoma sincs ennek a szociális rugalmasságnak. Némelyikük barátságosan viselkedett a helyzetben és nem törődött a tárggyal, más viszont úgy rákapott, hogy még a nevelője sem tudta elvenni tőle. (KE)

Élet és Tudomány 2013/50

A konferencián 12 kutató adott elő, robotikáról, automatizált viselkedésmérésről, vokalizációról és genetikáról is szó esett. Az előadásokat on-line, élőben közvetítettük, de továbbra is elérhetők ezen a linken:https://new.livestream.com/fotoklikk/cskpkonferencia.

Honlap: http://kutyakutatas.blogspot.hu/p/konferencia.html

Fotók: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.239456542879238.1073741831.222519371239622&type=1