2014. február 4.

Szabályszerűségek a kutyahangok azonosításában

Akár az emberi nem-nyelvi érzelemkifejezéseket, a kutyahangokat is elsősorban az adott hang hossza és magassága alapján értékeljük. Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport tanulmánya szerint az emberek olyan akusztikai szabályszerűségek mentén értékelik a kutyák hangjait, mint a saját érzelemkifejező hangjaikat, így képesek arra, hogy felismerjék a kutyák hangulatát. 
A kutatók hangfelvételek visszajátszásával igazolták azt a régi sejtést, amely szerint az ember jól érti a kutya hangjait. A résztvevők 100 emberi nem-verbális hangjelzést – köztük sírást és nevetést – valamint 100, változatos szociális helyzetekben (például üdvözlés, csontőrzés, házőrzés, kunyerálás, játék során) felvett kutyahangot hallgattak meg. Ezeket két szempontból értékelték: mennyire pozitív-negatív és intenzív-visszafogott a hang. A kutatók ezután elemezték, hogy az értékelések milyen kapcsolatban vannak a hangok hangtani paramétereivel. A kísérletben a félelemhez kapcsolható hosszú és magas kutya- és emberhangokat is negatívnak és nagyon intenzívnek értékelték a résztvevők. A hosszú és mély, az agresszív érzelmi állapotnak megfeleltethető hangokat szintén negatívnak, de kevésbé intenzívnek érzékelték. Ezzel szemben a rövid, lüktető hangsorozatok – legyenek magasak vagy alacsonyak – mindig pozitívnak tűntek.
Az érzelmek pozitív vagy negatív hangulata és intenzitása tehát hasonló akusztikus paraméterekkel jellemezhető kutyák és emberek esetében is. Az eredmények megerősítik azt, hogy a kutyatulajdonosok pusztán a hangja alapján képesek megmondani, kedvencük boldog, szomorú, mérges vagy fél. Nagyon valószínű, hogy ez nem csak a kutyák, hanem más fajok esetében is így van, de ezt további kísérletekkel kell igazolni, jelenleg csak kutyákat vizsgáltak.
A kutatás az Etológiai Kutatócsoport robotfejlesztési terveibe is illeszkedik. A most feltárt szabályszerűségek ismeretében olyan mesterséges érzelemkifejező hangok hozhatók létre, amik könnyen, automatikusan felismerhetőek az ember számára. Az ezeket a hangokat használó szociális robotokat valószínűleg a naiv felhasználók is könnyebben elfogadják, kevésbé idegenkednek tőle. ami különösen fontos lehet majd az időseket segítő és társrobotok alkalmazása során.

Eredeti közlemény: Faragó, T., Andics, A., Devecseri, V., Kis, A., Gácsi, M., & Miklósi, Á. (2014). Humans rely on the same rules to assess emotional valence and intensity in conspecific and dog vocalizations. Biology letters, 10(1), 20130926.