2018. február 17.

Hogyan öregednek a kutyák?

Molnár V. Orsolya interjúja Kubinyi Enikővel a Gondos Gazdik magazin számára

Vannak különbségek a kis- és nagytestű kutyák öregedése között?
Igen, a kistestűek lassabban öregednek. Akár kétszeres különbség is lehet a kis- és a nagytestű kutyák várható élettartama között (7-14 év). De nem csak a méret, hanem a fajta, illetve főleg a fajtára jellemző betegségek is sokat számítanak.

Miért élnek tovább a keverékek, mint fajtatiszta társaik?
Mert genetikailag változatosabbak, nem halmozódnak bennük örökletes betegségek.


Milyen faktorok befolyásolhatják leginkább az élettartamot?
Egy átlagos genetikai adottságú kutyánál ugyanazok a tényezők számítanak, mint az embereknél: a jó táplálék, gondos állatorvosi ellátás, sok mozgás, kiegyensúlyozott, örömteli szociális kapcsolatok, rendszeres mentális edzés, kevés stressz mind hozzájárul az élettartam növekedéséhez.

Milyen hatással lehetnek a kutya élettartamára és öregedésre a tartási körülmények? 
A mozgás alapvető a jó vérkeringés fenntartásához, ami nem csak a mozgásszervek, hanem az agy jó állapotához is fontos. A stressz, a traumatikus élmények pedig jelentősen rontanak az agyi funkciókon, hamarabb jelentkeznek „demenciaszerű” tünetek a kutyákon, ezt a saját adatainkból is látjuk.

Tényleg megfiatalodhat egy idősödő kutya, ha egy fiatal társat kap? Lehet ez pozitív hatással az élethosszra?
Pusztán a több mozgás is jótékony hatással van az idős szervezetre, és akkor még nem is beszéltünk arról a sok pozitív élményről, ami a fiatallal való játék, és a sok új inger adhat.

Mit jelent a nem sikeres öregedés?
A kutyák aktivitása általában csökken a kor előrehaladtával, ez teljesen normális. De ha fizikailag, mentálisan annyira leromlanak, hogy a megszokott, mindennapi tevékenységek is gondot okoznak romlik, akkor nem sikeres öregedésről beszélünk. A mentális romlás első jelei a memóriazavarok, amiket a gazda sokszor még észre sem vesz. De az már feltűnő, ha a kutya ismerős helyen is eltéved, nem ismer fel családtagokat, sokat szorong, éjszaka mászkál, szobatisztasági probémái jelentkeznek.

Milyen kutyák vesznek részt a vizsgálatban? Hány évesek a legöregebbek?
Az első vizsgálatunkban 8 évnél idősebb, 10 kg-nál nehezebb sikeresen öregedő kutyák vettek részt. Azt vizsgáltuk, hogy egy három hónapos fizikai vagy mentális tréning milyen hatással van az öregedésükre. De azóta fiatal kutyákat is mértünk, hogy  összehasonlíthassuk, mi változik meg legjobban az öregedés során.
A legidősebb kutyáink matuzsálemek: a nemrég 27 évesen elhunyt Buksit, és a 22 éves Kedvest is meglátogattuk, gyűjtöttünk tőlük DNS-t.

Milyen jellegű viselkedésteszteket használtok?
A tesztek főleg a memóriát, a problémamegoldó képességet, az újdonságra való fogékonyságot, a tanulni vágyást, a környezet iránti érdeklődést mérik.

Milyen eddigi eredmények vannak?
Kidolgoztunk egy kérdőívet, amivel felmérhető, hogy mennyire sikeresen öregszik a kutya, és hamar detektálhatók az esetleges problémák. Vannak olyan új viselkedésteszteink, amikben eltérő a fiatalok és az idősek teljesítménye, tehát ezek is használhatók állapotfelmérésére. FMRI vizsgálatokhoz képzett éber kutyákon egymással spontán módon funkcionális hálózatokat alkotó agyterületeket írt le Szabó Dóra kollégám, a következő lépés az, hogy megnézzük, ezek is megváltoznak-e az idős kutyáknál. Alvó kutyák agyi aktivitását vizsgálva EEG-vel olyan hullámformát azonosított Németországból érkezett doktori hallgatónk, Ivaylo Iotchev, ami összefüggésben van a tanulással. Itt is kíváncsian várjuk az eredményeket, hogy miben térnek el az idősek a fiataloktól, és hogy van-e összefüggés a viselkedéssel. Dr. Czeibert Kálmán állatorvossal megalapítottuk a világ egyik első Kutya Szövet- és Agybankját, aminek a segítségével különleges laboratóriumi vizsgálatokat lehet végezni, és így szöveti, sejtes szinten is megállapíthatjuk, hogyan zajlik az öregedés. Nagy Britanniából és Olaszországból is érkezett hozzánk munkatárs, összesen körülbelül tízen dolgozunk a csoportban.

Milyen gyakorlati haszna lehet majd az eredményeknek?

A tesztjeinkkel rövid idő alatt, pontosan meg lehet állapítani, hogy normál keretek között zajlik-e az öregedés. Eddig ilyen tesztek nem léteztek. Az adataink alapján ajánlásokat szeretnénk tenni, hogy milyen életmód és terápia vezethet a hosszú, problémamentes öregkorhoz. Az idegtudományi és genetikai vizsgálatokkal pedig olyan öregedési markereket szeretnénk azonosítani, amik az embereknél is meghatározók.


Hogyan őrizhetjük meg kutyánk szellemi frissességét?

Sokan abbahagyják a kutyájuk képzését, miután összeszoktak egymással, vagyis a kutya felnőtt, megtanulta a szabályokat, illetve a gazda is elfogadta azokat a nehézségeket, amiken nem sikerült változtatnia. De valójában a kutyák nagyon szeretnek dolgozni, és örülnek, ha rendszeresen találkoznak újabb kihívásokkal. Azt tapasztaltuk például, hogy idős korban is szívesen belekezdenek egy érintőképernyős tréningbe, nagyon várják a kiképzési alkalmakat.


Mennyiben mások egy öreg kutya tanulási képességei?
Tény, hogy lassabban tanulnak, mint a fiatalok. Nekik például átlagosan 7 alkalomra volt szükségük ahhoz, hogy megismerkedjenek az érintőképernyővel és a jutalmat adagoló dobozzal, a fiataloknak 3-ra. Átlagosan 15 alkalom alatt tanulták meg, hogy két alakzat közül azt érintsék meg, amiért jutalmat kapnak, míg a 6 év alattiaknak 8 alkalom elég volt erre.

Egy idős, már könnyen fáradó kutya fizikai kondícióját mivel lehet javítani? (Fizioterápia, fitnesz?)
Fizioterápiát, úszást ajánlanak a szakemberek.

Mire kell figyelni akkor, ha a kutyám még épp csak öregkorba lépett, és mire akkor, ha már elmúlt mondjuk 12 éves? Utóbbi esetben lehet esetleg javítani a kutya állapotán, vagy akkor már csak konzerválni lehet?

Ezt nehéz lenne látatlanban megmondani, de arra biztosan érdemes ügyelni, hogy ne hízzon el a kutya, mozogjon, amennyi nem okoz fájdalmat, és kapjon megfelelő táplálékkiegészítőket.

Az eddigi eredményeitek alapján egy gazda hogyan tudja felmérni, hogy a kutyája már öregszik? Mik azok a tünetek, amik alapján sejthető, hogy valami probléma van, és esetleg érdemes állatorvoshoz fordulni?
Az öregedéssel a legtöbbször együtt jár az aktivitás csökkenése. Problémára utalhat, ha felborul az alvás-ébrenlét ciklus, a kutya nem ismer meg régi ismerősöket, eltéved, szobatisztasági gondok jelentkeznek, sztereotip mozgások jelennek meg nála, például gyakran köröz,sokat nyalogatja magát.