2018. február 12.

Részvétel az Etológia Tanszék vizsgálataiban


Szívesen részt vennél a vizsgálatokban?

Tanszékünk Családi Kutya programja folyamatosan várja az önkéntes gazdákat és kutyákat. Játékos viselkedésteszjeinkben mind a kutya, mind gazdája aktív résztvevők, így nem csak kutyádról tudhatsz meg érdekességeket, de talán magadról és kettőtök kapcsolatáról is. Néhány alapinformációt találhatsz itt arról, milyen tesztek folynak jelenleg a tanszéken, és hogyan tudsz jelentkezni rájuk.
Csatlakozz Te is a csapathoz és segítsd a viselkedéskutatás tudományos fejlődését!

Kiket várunk tesztjeinkre?

 
Vizsgálatainkra általában családi (gazdáikkal együtt élő) kutyákat keresünk, fajától, kortól, képzettségtől függetlenül.
Természetesen előny, ha a kutya könnyen motiválható jutalomfalattal vagy játékkal, de nem követelmény.
Egyes teszteknél lehetnek speciális kritériumok, pl. csak bizonyos korú vagy fajtájú kutyákat keresünk, így kérlek, jelentkezés előtt tanulmányozd az egyes tesztekkel kapcsolatos információkat.
Tüzelő szukák sajnos nem vehetnek részt egyik vizsgálatban sem.

Mire számíthatsz, ha részt veszel?

 
A részvétel természetesen minden gazda és kutya számáraönkéntes. Sok különböző témakörben folytatunk vizsgálatokat, így tesztjeinkben sok helyzettel találkozhattok. Egyesekben tárgyak (pl. cserepek) közül kell választania a kutyának, máshol a spontán viselkedésére vagyunk kiváncsiak, megint máshol egy “problémát” kell megoldania a jutalomért. Azonban minden tesztünkben igyekszünk vidám, játékos helyzetet teremteni, hiszen egy stresszes kutya viselkedése számunkra sem könnyen értékelhető. A legtöbb tesztünkben például labdát vagy jutalomfalatot használunk a kutyák motiválására, melyet a teszt végén, teljesítményüktől függetlenül megkapnak.
Mivel sok tesztünkben párizsit vagy virslit használunk, kérünk Titeket, hogy ha allergiás a kutya, vagy csupán finnyás, ezt jelezzétek a kísérletvezető felé még jelentkezéskor.
Az etológiai vizsgálatok esetében fontos, hogy minden kutyát azonos módon teszteljünk. Mivel sok szituációban a gazdák is aktív résztvevők, így kérünk minden gazdát, hogy a teszteknél kövessék akísérletvezetők instrukcióit.
Néhány tesztünk csupán 5-10 percet vesz igénybe, mások akár 2-3 órát is igényelhetnek, vagy akár több alkalomra is szükség van. Kérünk Titeket, hogy jelentkezés előtt olvasátok el figyelmesen atesztleírásokat.
A tesztről készült videófelvételt, ha van rá igény, a vizsgálat után haza lehet vinni.
Végül, de nem utolsó sorban: az etológia teszteknél nincs jó és rossz teljesítmény! Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasni a lap alján az összefoglalót.

Hogyan jelentkezhetsz?

 
Az érdeklődő kutyák és gazdák adatait a tanszéki adatbázisban tároljuk, kísérletvezetőink ebből az adatbázisból hívják meg tesztre a potenciális “alanyokat”. Ha még nem vettél részt kutyáddal semmilyen tesztben, de szívesen csatlakoznál, [regisztrálj] adatbáziskunkba!
Ha bármilyen okból nem szeretnél többet részt venni a tesztekben, természetesen bármikor [leiratkozhatsz]!Ha már regisztráltál, és felkeltette az érdeklődésedet egy aktuális vizsgálat, személyesen is jelentkezhetsz rá. A tesztek alatt található emailcímen közvetlenül kapcsolatba léphetsz az adott teszt vezetőjével, hogy időpontot egyeztessetek.

Hová kell jönni?

 
Cím: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c
Telefon: (061) 381 21 79
Email: etologiatanszek@gmail.com

Tömegközlekedéssel:
4-6 villamos (Petőfi híd, budai hídfő)
203, 212 busz (Petőfi híd, budai hídfő)
103 busz (Pázmány Péter sétány)

Kocsival:
Kocsival legegyszerűbben a Magyar Tudósok körútja felől érdemes megközelíteni az épületet.
Parkolás:
A hozzánk látogató gazdák beállhatnak az egyetem parkolójába, ehhez kérlek küldd el a rendszámot a kísérletvezetőnek jelentkezéskor. A parkoló a Magyar Tudósok körútjáról nyílik, a körút D-i behajtója után rögtön jobbra kell fordulni (sorompó).

Regisztráció

Amennyiben még nem vettél részt az Etológia tanszék viselkedéstesztjeiben, de szívesen jelentkeznél, egy online kérdőív kitöltésével regisztrálhatsz az adatbázisunkba. A kérdőívvel olyan általános információkat mérünk fel a kutyáról, mint például a fajtája, képzettsége, tapasztalata más kutyákkal, a kitöltés kb. 15 percet vesz igénybe*.
Amennyiben több kutyával is szeretnél regisztrálni, kérlek mindegyikre külön-külön töltsd ki a kérdőívet.
 
 

Jól viselkedett a kutyám a teszten?


Az adatbázisba való regisztráció után jelentkezhetsz aktuális tesztjeinkre a Kutyaetológia facebook csoportban és a Családi Kutya Program oldalon meghirdetett posztok alapján. Emellett munkatársaink felkereshetnek, hogy meghívjanak egy-egy vizsgálatra. Ha problémád van a kérdőívvel, vagy bármilyen kérdésed volna, kérlek fordulj munkatársainkhoz az etologiatanszek@gmail.com címen.

Mivel sokan kérdezik tőlünk egy-egy elvégzett teszt után, hogy “Jól viselkedett-e a kutyája?”, “Mi jött ki?”, ezért szeretnénk ezekre a kérdésekre röviden válaszolni.
Először is szeretnénk hangsúlyozni, hogy a legritkább esetben lehet (egy etológiai teszt során) azt mondani, hogy a kutya “jól” viselkedett. Mi, etológusok ugyanis nem arra vagyunk igazán kíváncsiak, hogy az adott állat például meg tudta-e szerezni a labdát, megtalálta-e a cserépben a jutalomfalatot, ha igen, hányszor, és így tovább. Sokkal “izgalmasabb” kérdések lehetnek, hogy miért épp úgy viselkedett az adott kutya abban a konkrét helyzetben, a kutyák milyen stratégiákat alkalmaznak egy adott kontextusban, és vajon mi befolyásolja azt, hogy miként alakítják a viselkedésüket, és ezekből mikre lehet következtetni például az emberi viselkedéssel, vagy akár az evolúcióval kapcsolatban. Éppen ezért, nem szabad elszomorodnia egyetlen egy gazdának sem, ha az ő kutyája nem úgy viselkedik, mint a többi, vagy ahogy azt elvárnánk tőle. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden viselkedésformát dicsérni kell, hisz nyilván nem szerencsés például egy ember felé irányuló agresszív magatartásformát jutalmazni, megerősíteni.

A másik kérdésre kicsit nehezebb válaszolni. Azt, hogy “Mi jött ki?“, a legritkább esetben tudjuk azonnal megmondani pontosan. Ennek az az oka, hogy a videóra felvett teszteket először le kell kódolni, ki kell elemezni, és csak utána látja pontosan a kutató, hogy mi is az eredmény. Az egyedi értékelésadást tovább nehezíti, hogy az esetek többségében az adatokat csoportszinten dolgozzuk fel, és nem egyedszinten. Ezt úgy kell érteni, hogy például a szukák és a kanok adott tesztben mutatott viselkedését hasonlítjuk össze, és nem például Buksiét Rexével. Így arról, hogy egy adott kutya “hogy teljesített” a tesztben, inkább csak olyan információkat lehet mondani, hogy a többiekhez viszonyítva ő hogy viselkedett.
A leírtak persze nem azt jelentik, hogy nincs mód arra, hogy valamilyen értékelést kapjon a kedves gazda a kutyájáról, ha ezt szeretné. Kérjük azokat a gazdákat, akik ilyenre igényt tartanak, ezt az adott tesztet vezető kutatónak jelezzék.

Végül pedig szeretnénk ismételten megköszönni minden kedves kutyatulajdonos és kutya nagylelkű segítségét, akik részvételükkel segítik kutatásainkat, és hozzájárulnak ahhoz, hogy minél többet megtudhassunk a kutyák viselkedéséről, ami által pedig talán saját fajunkat, az embert is egyre jobban megismerhetjük! Továbbra is várjuk a lelkes jelentkezőket, aki szeretnének az ELTE Etológia Tanszékének valamely tesztjében részt venni!