2018. március 18.

Narkolepszia

Játszik a kutya, kergetőzik, majd hirtelen összeesik és elalszik. Néhány tíz másodperc múlva felébred, és hamarosan újra bekapcsolódik a játékba. Evés közben megismétlődik a hirtelen elalvás. Ismerős jelenet ez a Kontroll című filmből is, ahol az egyik ellenőr, Muki veszekedései gyakran azzal végződnek, hogy rábukik az asztalra. "Úgy hívják ezt a betegséget, hogy narkolepszia. Ha konfliktus van, akkor felkelek valahol, és nem tudom, mi történt" - mondja Muki a pszichológusnak. 
 A bénulásos rohamokat izgalom, erősebb érzelmi hatás váltja ki, a váratlan elalvást (alvásrohamot) pedig általában monoton cselekvések. A betegség nem fájdalmas, de nagyon veszélyes autóvezetés vagy akár csak a zebrán való átkelés közben. Átlagosan 2000-2500 emberből egy narkolepsziás, illetve valószínűleg sokkal többen, de diagnosztizálatlanok maradnak.



Mivel a betegség kutyáknál és embereknél is előfordul és örökölhető, gyanítható volt, hogy ha kutyákon sikerül kideríteni, milyen genetikai rizikófaktorok állnak a háttérben, akkor azzal megtalálják az emberi narkolepszia egyik biológiai okát is. Dobermannokat és labradorokat vontak be a vizsgálatba, mert ezeknél a fajtáknál különösen gyakori a narkolepszia.

 
Egy olyan génváltozatot sikerült azonosítani, ami miatt elégtelen a hipokretin (orexin) nevű, ébren maradásért felelős fehérje hatása. A két fajtában más mutációt találtak, ez lehet az oka annak, hogy a dobermannokban súlyosabbak a tünetek. De mindkét fajtában gyakoribb a betegség szukák között. A várakozásokkal ellentétben azonban ezt a génhibát csak egyetlen, atipikus tüneteket mutató csecsemőnél sikerült azonosítani.

A kutyák életük első időszakában tünetmentesek. Az első tünetek 2-4 hónapos korban jelennek meg, és ezután egyre intenzívebbek lesznek egy éven keresztül, majd lassan csökkenni kezdenek és eltűnnek. 4-5 éves korban a legtöbb kutyánál már nem fordulnak elő narkolepsziás epizódok.

A tünetek felnőtt kutyákban nagyon változatosak. Néhányuk következetesen és gyakran összeesik és elalszik, másoknak viszont nincsenek tünetei. Ez arra utal, hogy a genetikai komponens önmagában nem elég a betegség megjelenéséhez. Valószínűleg fertőzés, trauma is hozzájárul, hogy a szervezetben pusztulásnak indulnak az alvást szabályozó idegsejtek, ami emberekre és kutyákra is jellemző. Ez magyarázza azt, hogy a genetikai hajlam ellenére bizonyos egyedeknél nem jelentkezik a betegség.

A wikipedia szerint híres narkolepsziás Winston Churchill, Kurt Cobain és Gesztesi Károly.

Forrás: