2018. szeptember 20.

Kutyaévekben számolva - Miért fontos kiemelt figyelmet szentelni őszülő kedvencünknek

A Te kutyád hány éves embernek felel meg? Noha a kutyák és macskák sokkal hamarabb öregszenek az embereknél, de életük az emberéhez hasonlóan életszakaszokra bonható, úgy mint kölyökkor, kamaszkor, felnőttkor, időskor és matuzsálemi kor. A várható élettartam és az egészségben eltöltött évek száma (az az időtartam, ameddig a szervezet nem szenved súlyos vagy krónikus betegségektől) azonban a fajta és a méret mellett függ egyéb tényezőktől is, mint például a táplálkozás, életmód vagy a genetika. Az ELTE Szenior Családi Kutya Program legújabb kutatása az életkor és az egészségi állapot kapcsolatát vizsgálta kutyákon, figyelembe véve a kutya és a gazda számos egyéb tulajdonságát is. Az eredmények némelyike még a kutatókat is meglepte, például az, hogy a kutyát az élete során érő traumatikus események, mint a gazdaváltás, elveszés, menhelyre kerülés hosszútávú negatív hatásokkal járhat a kutya későbbi egészségére nézve.

Jó húsban van? Egyre több a túlsúlytól szenvedő kutya


- Az életkor és az aktivitás változásával a kutyák tápanyagszükségletei megváltoznak, csakúgy mint az embereknél. Jelenleg az Egyesült Királyságban a kutyák 60%-a túlsúlyos vagy kövér, ami 20%-kal több, mint 2007-ben, és szorosan követi az emberek körében is gyorsan terjedő elhízást. Sokan nem megfelelően, például ételmaradékokkal etetik a kutyájukat, és nem veszik figyelembe, hogy a kutyának idősebb korában vagy kevés mozgás mellett megváltozik a kalóriaszükséglete. De az is óriási probléma, hogy a gazdák nem ismerik fel időben, vagy nem ismerik el, ha kutyájuk hízni kezd. Azoknak azdáknak, akik nem tekintik kórosnak az elhízást, valószínűbb, hogy kövér a kutyájuk. Viszont, ellentétben a várakozással, a gazda és a kutya kövérsége független egymástól, vagyis a kövérebb embereknek nincs kövérebb kutyájuk. – mondja Kubinyi Enikő, a kutatócsoport vezetője. A túlsúly megállapításának egyik módja különböző testkondíció skálák használata (lásd ábra). A túlsúlyosként vagy kövérként kategorizált kutyák (az ábrán 4-es és 5-ös kategória) nagyobb eséllyel szenvedtek egészségügyi problémáktól a 3-6 és a 8-10 éves korcsoportokban. Körükben gyakrabban fordul elő a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, vizeletvisszatartási zavarok, valamint légzési elégtelenség. Ennek következtében a túlsúly mára a kutyák egészségét veszélyeztető legkomolyabb rizikófaktorrá lépett elő.


Egészségesebb keverékek?

Régóta fennálló vita kutyaszeretők és szakértők körében egyaránt, hogy van-e különbség a fajtatiszta és a keverék kutyák között e téren. „A keverékeknek gyakran hosszabb várható élettartamot tulajdonítanak, aminek okaként a nagyobb genetikai változatosságból fakadó jobb ellenállóképességet szokták megemlíteni. Azonban az újabban közölt eredmények árnyalják ezt a képet. A betegségeket a keverékek is hordozzák, de a beltenyésztés miatt a fajtatiszta kutyáknál jelennek meg gyakrabban.” – említi Szabó Dóra, doktorandusz. Az ELTE mostani kutatása szerint a magyarországi fajtatiszta kutyák körében korábban bukkannak fel egészségügyi problémák, mint a keverékeknél. Ráadásul magasabb az átlagéletkoruk, és a legidősebb, 12 év feletti korcsoportban nagyobb a keverékek aránya, mint a fiatalabbaknál, ami arra utal, hogy a fajtatiszták rövidebb ideig élnek, mint keverék társaik. Tehát ebben a magyar mintában valóban a keverékek bizonyultak egészségesebbnek.


A Te kutyád már idősnek számít?

Ahogyan nem könnyű észrevenni, hogy kutyánk lassanként felszedett néhány kilót, a kor előrehaladtával zajló viselkedésbeli és élettani változások is sokáig észrevétlenek maradhatnak. Még nehezebbé teszi az alkalmazkodást, hogy a folyamat egyedenként nagymértékben eltérhet. Az „idős”, „öreg”, „szenior” kutya teljesen szubjektív jelzők, amit mindenki másként értelmez. Jelen vizsgálatban az idős kutyák gazdái gyakrabban számoltak be egészségügyi problémákról, nem megfelelő kondícióról, valamint a kutyák gyakrabban álltak gyógyszeres kezelés alatt is. Az idős kutyák között többségben voltak a kanok és az ivartalanított kutyák, kevesebb időt töltöttek gazdájukkal közös tevékenységekkel, valamint nagyobb valószínűséggel éltek át traumatikus eseményt életük során.

A traumatikus események hatása a kutyák későbbi egészségi állapotára

Az ELTE kutatói a világon elsőként elemezték a traumatikus események hosszútávú hatását a kutyák egészségére. Azok a kutyák, akik életük során valamiféle megrázó élethelyzetet éltek át (amely annyira megviselte őket, hogy az mind a mai napig hatással van a viselkedésükre), nagyobb valószínűséggel szenvedtek egészségügyi panaszoktól. Milyen események lehetnek különösen megrázóak egy kutya számára? A gazdák beszámolói alapján ilyen következményekkel járhat, ha a kutya menhelyre került, gazdát váltott vagy megváltozott a család szekezete (pl. születés vagy halál miatt), a kutya súlyos sérülést/elhúzódó betegségben szenvedett, esetleg elveszett. Ha az eb több ilyen eseményt is átélt, a gazdák nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a kutya viselkedésén ezek a múltbeli események maradandó nyomot hagytak. Az ELTE kutatóinak eredményei hasonlóak az embereknél feltárt összefüggésekhez, ahol a gyermekkorban átélt traumatikus élmények komoly negatív hatással bírnak a szellemi és fizikai egészségre a későbbiekben is, ráadásul ez a hatás még jobban felerősödik, amennyiben a gyereket több traumatikus esemény is éri. Az ismételten átélt, extrém stresszel járó élethelyzetek a stresszhormon szint emelkedéséhez, az immunrendszer csökkent működéséhez és felgyorsult öregedéshez vezethet.
- Az, hogy a magyar mintában felmért kutyák ilyen nagy része átél traumatikus eseményeket, azt jelenti, hogy még bőven van dolgunk. Fontos, hogy tájékoztassuk a (leendő) gazdákat arról, hogy mekkora hatása lehetnek ezek az eseményeknek a kutya egészségére és jóllétére, valamint hogy miképp lehet lecsökkenteni a leggyakrabban előforduló ilyen események veszélyét a felelősségteljes kutyatartás szabályainak betartásáva - emeli ki Lisa Wallis, a Frontiers in Veterinary Sciences-ben megjelent tanulmány első szerzője.


Mit tehetünk azért, hogy kutyánknak hosszú és boldog élete legyen?

Senki nem szeret arra gondolni, hogy kedvence élete mennyivel rövidebb egy emberénél, inkább abban reménykedik, hogy kutyája még nagyon sok évig társa lesz. Íme néhány tipp, amivel elősegíthetjük, hogy őszülő barátunkat minél tovább  fitten, boldogan és egészségesen tarthassuk:

 • Rendszeresen ellenőrizd kutyád súlyát és kondícióját. Módosíts az ételadagokon a változó tápanyagigényeknek megfelően!
 • Lásd el az életkorának megfelelő típusú táplálékkal. Az idős kutyák étrendje jó minőségű fehérjékből és kis mennyiségű zsírból álljon, emellett legyen könnyen emészthető. Az étrendnek tartalmaznia kell az idős kutyáknak megfelelő vitaminokat és nyomelemeket. Hasznos lehet kis mennyiségben megfelelő gyümölcsök, zöldséget és gyógynövények etetése. További táplálékkiegészítők, például a halolaj és a zöldkagyló por segíthet az ízületek egészségesen tartásában.
 • Rendszeresen ellenőrizzétek az állatorvosnál, hogy nem bukkannak-e fel a gyakori „öreg kutya panaszok”, mint az ízületi gyulladás, fogproblémák vagy fertőzések.
 • Tartsd tisztán és egészségesen kutyád fogait, pl. rendszeres fogmosással.
 • Ha lehetőséged van rá, gondolkozz el a kutya fizioterápián, hogy enyhítsd/megelőzd az arthritis-szal járó fájdalmas tüneteket.
 • Amenniyben a kutyád egészséges és terhelhető (pl. nem jár fájdalommal számára a mozgás), vidd rendszeres, nem túl megerőltető sétákra, hogy karban tartsd az izmokat és ízületeket.
 • Foglalkozz és tölts időt vele, legyen szó akár fésülésről, autózásról, trükkökról vagy játékról.
 • Fésülés közben fordíts kiemelt figyelmet az esetleges fájdalmasan érzékeny pontokra, újonnan megjelenő csomókra és duzzanatokra. Ha valami gyanúsat találsz, mutasd meg mielőbb az állatorvosodnak.
 • Próbáld megelőzni, hogy kutyádnak traumatikus élményekben legyen része, pl. ne kerülhessen bajba akkor sem, ha már nem igazán hall és így nem reagál rá, ha hívod. Ne felejtsd el, hogy így már a közeledő autó hangját se hallja meg!

Eredeti közlemény:
Wallis LJ, Szabó D, Erdélyi-Belle B and Kubinyi E (2018) Demographic Change Across the Lifespan of Pet Dogs and Their Impact on Health Status. Front. Vet. Sci. 5:200. doi: 10.3389/fvets.2018.00200

Más idézett közlemények: 
Muñoz-Prieto, A., Nielsen, L. R., Dąbrowski, R., Bjørnvad, C. R., Söder, J., Lamy, E., ... & Busato, F. (2018). European dog owner perceptions of obesity and factors associated with human and canine obesity. Scientific reports8(1), 13353.

Donner, J., Anderson, H., Davison, S., Hughes, A. M., Bouirmane, J., Lindqvist, J., ... & Kaukonen, M. (2018). Frequency and distribution of 152 genetic disease variants in over 100,000 mixed breed and purebred dogs. PLoS Genetics14(4), e1007361.

Sajtó:
 1. https://qubit.hu/2018/09/10/ha-trauma-eri-oket-a-kutyak-elhiznak-es-megbetegszenek-csakugy-mint-az-ember
 2. https://magyaridok.hu/belfold/a-kutyak-oregedeset-vizsgaljak-az-elte-kutatoi-3469142/
 3. http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/kutyaevekben_szamolva
 4. https://nepszava.hu/3008048_az-atelt-traumak-rovidithetik-a-kutyak-eletet
 5. https://www.nlcafe.hu/magyarorszagkul/20180910/vilagraszolo-felfedezest-tettek-az-elte-kutatoi/
 6. https://www.elte.hu/content/kutyaevekben-szamolva.t.17261
 7. http://ecolounge.hu/nagyvilag/a-kutyak-oregedeset-vizsgaljak-az-elte-kutatoi
 8. https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/orvostudomany/cikk/2018/09/11/a-kutyak-oregedeset-vizsgaljak-az-elte-kutatoi/
 9. http://hvg.hu/elet/20180910_A_vilagon_egyedulallo_kovetkeztetesre_jutottak_az_ELTE_kutatoi_a_kutyak_oregedesevel_kapcsolatban
 10. http://www.erdekesvilag.hu/kutyaevekben-szamolva-meglepo-eredmenyre-jutottak-az-elte-kutatoi/
 11. https://www.hazipatika.com/hazikedvenc/kutya/cikkek/kutyaegeszseg/a_keverek_kutyak_nyernek_itthon/20180911144026
 12. https://www.hirstart.hu/hk/20180911_kutyaelet_mint_az_ember
 13. https://kutyabarathelyek.hu/hu/hirek/reszletek/a-keverek-kutyak-tovabb-elnek/https://ttk.elte.hu/content/miert-figyelj-az-oregedo-kutyara.t.1352
 14. http://www.haziallat.hu/kutya/gondozas/kutya-evesk-idos-kor-tulsuly/6286/
 15. https://tudomanyplaza.hu/hosszu-boldog-eletu-kutya/
 16. https://infostart.hu/belfold/2018/09/17/az-idoskori-elhizas-a-kutyaknal-is-egyre-nagyobb-problema
 17. https://www.companionanimalpsychology.com/2018/09/survey-shows-changes-as-dogs-age-and.html
 18. https://nepszava.hu/1124785_melyik-a-jobb-kutya-a-fajtatiszta-vagy-a-setateri