2020. január 2.

Selective hearing: Old dogs only listen to what they want to hear and it is positive

(Hungarian text below/Magyar szöveg lejjebb)

The latest research of the Senior Family Dog Project, Eötvös Loránd University, published in Scientific Reports, investigated how dogs’ reactivity changes with age toward different sounds. In human aging, a phenomenon named the positivity effect has been described, which means that older people pay less attention to and remember worse on stimuli displaying unpleasant, negative emotions. Consequently, they experience relatively more positive emotions. Currently, there are multiple theories among scientists as to what can be the underlying cause of this shift. The researchers were interested in whether a similar phenomenon can be found among aging dogs, too.

They played back three types of human sounds to young and old dogs: positive sounds (laughs), negative sounds (crying) and neutral sounds (hiccup and cough). This design allowed us to determine whether old dogs are less reactive toward sound playbacks altogether, toward emotional sounds in general or only toward a specific emotion category-explains Dóra Szabó, the first author of the article.

40 dogs were analysed in the study, where the researchers measured dogs’ spontaneous reactions while their owners were reading a magazine and listening to music (so they could not hear the test sounds).

The results showed that old dogs react slower only to negative/crying sounds, in line with the age-related positivity effects, while their reaction time did not differ toward other sounds and they were paying just as much attention to the sounds as young dogs did.

So far, this effect was thought to only exist in humans, dogs are the first non-human species where this phenomenon has been described. This puts the theories trying to explain its emergence in a new perspective, as we think it less likely that dogs would consciously reflect upon their longevity and ultimate death. The results suggest that brain aging affects emotion processing similarly in dogs and humans, confirming that the family dog is an especially useful and valuable model of human aging. - summarizes Enikő Kubinyi, senior author of the study.

Link to the original publication: Smit, I. Szabo, D., Kubinyi, E. (2019). Age-related positivity effect on behavioural responses of dogs to human vocalisations. Scientific Reports, 9, 20201 doi:10.1038/s41598-019-56636-z, IF*=4.122


HU

Szelektív hallás: az idős kutyák csak azt hallják meg, ami tetszik nekik

Az idősödésnek vannak jó hatásai is. Korral az emberek figyelme és memóriája a negatív ingerektől a pozitívak felé fordul, emiatt az idősek - feltéve persze, hogy egészségesek és nem küzdenek anyagi gondokkal - kevesebb negatív érzelmet, például félelmet élnek meg, mint a fiatalok. De ez nemcsak az embereknél, hanem legjobb barátjuknál, a kutyáknál is így van.

Az ELTE Etológia tanszék Szenior Családi Kutya Program legújabb, a Scientific Reports tudományos lapban megjelent kutatása az öregedés és a különböző hangokra adott reakciók közötti összefüggéseket vizsgálta. Emberekben ismert az úgynevezett pozitivitás hatás, ami azt jelenti, hogy az idős emberek figyelme és memóriája a negatív ingerektől a pozitívak felé fordul, amitől úgy tűnik, mintha arányaiban kevesebb negatív érzelmet, például félelmet élnek meg, mint a fiatalabbak. Jelenleg nincs egyetértés a kutatók között azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi áll ennek az eltolódásnak a hátterében. Az etológusok arra voltak kíváncsiak, hogy ez a jelenség kutyákban is megjelenik-e az öregedés során.

A vizsgálat során háromféle emberi hangot játszottak le idős és fiatal kutyáknak: pozitívat (nevetés), negatívat (sírás) és semlegeset (csuklás és köhögés). “Ez az elrendezés lehetővé tette, hogy kiderítsük, vajon az idős kutyák általánosságban a hangokra, csak az érzelmekkel teli hangokra, esetleg csak bizonyos érzelmi kategóriájú hangokra adott reakciójában történik változás.” - magyarázza Szabó Dóra, a cikk első szerzője.

A kutatásban negyven családi kutya spontán reakcióját elemezték, miközben a gazdák újságolvasással és zenehallgatással voltak elfoglalva (így ők nem hallották a lejátszott hangokat). Az eredmények alapján, a pozitivitás hatásnak megfelelően az idős kutyák csak a negatív/síró hangokra reagáltak lassabban, míg a többi hangra ugyanolyan gyorsan kapták fel a fejüket és ugyanolyan hosszú ideig is figyeltek rájuk, mint fiatal társaik.


Eddig ez a jelenség kizárólag az emberek körében volt ismert, a kutya az első állatfaj ahol sikerült kimutatni a meglétét. Ezzel más megvilágításba kerülnek a pozitivitást magyarázó elméletek is. Néhányuk, például, hogy az idős egyedek tudatában vannak a közelgő halálnak, már kevésbé tűnnek helytállónak. “Az eredményeink alapján a kor előrehaladtával az agy érzelemfeldolgozó képessége hasonló változáson megy keresztül a kutyákban és az emberekben. Ez megerősíti, hogy a kutya vizsgálata segíthet megválaszolni az emberi öregedéssel kapcsolatos nyitott kérdéseket is.”- foglalja össze dr. Kubinyi Enikő, a kutatócsoport vezetője.

Videó: https://youtu.be/hI4L0qYQUSc

Az eredeti tudományos közlemény: Smit, I. Szabo, D., Kubinyi, E. (2019). Age-related positivity effect on behavioural responses of dogs to human vocalisations. Scientific Reports, 9, 20201 doi:10.1038/s41598-019-56636-z, IF*=4.122

Fotó: Karácsony Krisztina


Sajtó:
https://index.hu/techtud/2020/01/02/az_oreg_kutyanak_az_oreg_emberhez_hasonloan_szelektiv_a_hallasa/
https://qubit.hu/2020/01/02/a-kutyak-erzelemfeldolgozasa-ugy-valtozik-az-oregedessel-ahogy-az-embere
https://ng.hu/tudomany/2020/01/03/az-idoskori-szelektiv-hallas-a-kutyaknal/

https://www.facebook.com/notes/family-dog-project/selective-hearing-old-dogs-only-listen-to-what-they-want-to-hear/1591215124366836/