2020. augusztus 30.

Allergia kutyákra

KÉRDÉS: Szeretnénk egy kutyát a családban, a lányom viszont allergiás a kutyákra. A kérdés az, hogy vajon létezik-e olyan kutya, amelyik nem okoz allergiát.

VÁLASZ: Az allergiát a kutya nyála és a leváló hámsejtek okozzák. Ha a kutya kistermetű, keveset vedlik, sokat fürdetik és nyírják a szőrét, akkor kevesebb allergén jut a levegőbe a kihullott szőrszálakkal (a kutya nyalogatja a szőrét és pl. minél rövidebb a kihullott szőrszál, mert nyírják, annál kevesebb nyál lesz rajta). Ha lakásban tartott a kutya, akkor biztosan segít az is, ha bizonyos szobákba, ahol az allergiás személy sokat tartózkodik, a kutya nem mehet be, és semmiképp nem engedik fel az ágyra, kanapéra, emellett sokat porszívóznak (a házipor nagy része levált hámsejt). Ez alapján pl. mini (törpe) uszkárt ajánlok, mert apró, keveset vedlik, és gyakran hordják kutyakozmetikába, ahol fürdetik és nagyon rövidre szokták nyírni a szőrét (persze otthon is lehet fürdetni és nyírni).
"Hypollergenic dog" keresőszóval kereshető még információ a neten. Pl: https://en.wikipedia.org/wiki/Hypoallergenic_dog_breed