2015. január 15.

2. Kutyaetológia konferencia

A 2014-ben megalapításának huszadik évfordulóját ünneplő MTA-ELTE Családi Kutya Kutatási Program legnagyobb támogatói kétségtelenül a gazdák, akik mindvégig önként, ellenszolgáltatás nélkül vettek részt kutyáikkal a viselkedéstesztjeinkben. A kísérletekből írt szakcikkek viszont gyakran csak évekkel később jelennek meg, az angol szakszöveg viszonylag nehezen érthető, ezért a résztvevők sokszor nem is értesültek róla, hogy mi lett a végeredménye a közreműködésükkel zajlott teszteknek. Ezért - a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudomány Ünnepe sorozatán belül – minden év novemberében konferenciát szervezünk Budapesten, az Etológia Tanszéknek is otthont adó épületben, ahol magyarul, ingyenesen és közérthetően ismerkedhet meg bárki az utóbbi egy évben megjelent publikációinkkal.

Az esemény védnöke Csányi Vilmos akadémikus, a Családi Kutya Program alapítója. Janka kutyájával tavaly ő nyitotta meg a konferenciát, idén viszont külföldi útja miatt nem tudott csatlakozni hozzánk. „Sajnálom, mert izgalmas témák lesznek.” – írta a szervezőknek. Az interneten azonban ő is követhette az előadásokat, amelyek a Ustreamen továbbra is elérhetők, a „Videók” fülre kattintva.

A konferencia évében 25 angol nyelvű, szaklektorok által ellenőrzött közleménye jelent meg a kutatócsoportnak. Nehezen választottuk ki közülük azt a tizenkettőt, amelyek legjobban számot adnak a csoport szerteágazó tevékenységéről.
A kutatási módszerek és lehetőségek az utóbbi években jelentősen átalakultak, és az etológusok számára egyre több a lehetőség az együttműködésre más szakterületek művelőivel. Az elme működésének megértéséhez önmagában kevés a neurobiológia, a genetika vagy a robotika eszköztára, szükség van a viselkedés elemzésére is.

A csoport legjelentősebb és egyben a legnagyobb médiavisszhangot kiváltó közleménye összehasonlította az ember és a kutya éber agyműködését funkcionális mágneses képalkotással. Andics Attila előadásában azzal foglalkozott, vajon miért ismertette a média a „A kutya ember is kicsit” szalagcímekkel azt az eredményt, hogy a kutya agyában is létezik egy fajtársak hangjaira érzékeny terület, akárcsak az embereknél. Ezen az alapon minden olyan faj, aminek őse közös a 100 millió évvel ezelőtt élt ember-kutya őssel, ember egy kicsit. A kutatók számára is tanulságos, milyen fontos a precíz kommunikáció az újságírókkal, és a médiafogyasztónak sem árt, ha kritikusan olvas, és gyanú esetén megkeresi az információ eredeti forrását.

Kutyakiképzők számára Miklósi Ádám, az Etológia Tanszék, egyben a Családi Kutya Program vezetőjének előadása lehetett a legérdekesebb. Ő adatokkal támasztotta alá, hogy az összetett feladatok megtanításához hatékonyabb a „Csináld utánam” kiképzési módszer, mint a klikker tréning. Az új, szociális tanuláson alapuló módszerről hamarosan Magyarországon is tanfolyamot tart kiképzőknek Claudia Fugazza, aki 2014 decemberében védte meg doktori dolgozatát az Etológia Tanszéken ebben a témakörben.

A csoport kutyások számára leginkább vitatott kutatási területe a szociális robotika. A tanszéken dolgozó kutatók úttörő szerepet játszanak abban, hogy a kutya viselkedésének egyes elemei szociális robotok viselkedésszabályozásában is felhasználhatók legyenek. A szociális robotok akár kötődést is mutathatnak a felhasználó irányába. Azt, hogy ez miért hasznos, két oldalról is megvilágították az előadók. Korcsok Beáta arról beszélt, hogy a robotok fejlődése megállíthatatlan folyamat, de közben arra is ügyelni kell, hogy ne személytelenedjen el, élhető maradjon a robotokkal benépesített környezetünk. Miklósi Ádám pedig bevallotta, hogy csoportunknak erősen meg kell küzdeni az elérhető anyagi forrásokért, márpedig most a robotfejlesztést támogatják kiemelten a pályáztató szervezetek. A kutyás kutatások folytatására csak úgy van lehetőségünk, ha összekapcsoljuk más tudományterületekkel.

Szó esett még morgásról és ugatásról; a dominancia, vezetői szerep és a személyiségjegyek kapcsolatáról, a kötődés élettani paramétereiről, kutyák távirányításáról (jutalmazás nyakra erősített, távirányított szerkezettel), tárgykereső viselkedésről, érzelemfelismerésről, a szociális viselkedés genetikájáról és a placebo hatásról.

„Minden nagyon jó volt, tetszettek az előadások, érdekesek voltak, az előadók is nagyon szuperül adtak elő.”, „Köszönöm a lehetőséget, minden percét élveztem a napnak!”, "Nagyon jól éreztem magam az idén is, sok újat hallottam és tanultam. Köszönöm és gratulálok a nagyszerű előadásokhoz! Jövőre is megyek, ki nem hagynám!" – ezeket és hasonló visszajelzéseket kaptunk a nap végén. Köszönjük még egyszer a gazdák támogatását, és szeretettel várjuk őket 2015-ben is az Etológia Tanszék tesztjein kutyájukkal együtt, majd novemberben az újabb konferencián.

a kutya, 2015/1