2020. október 6.

Idős kutyák örökbefogadása

KÉRDÉS:
 A fajtamentő egyesületünk elnökével beszélgettem és azt panaszolta, hogy a több, mint negyven kutyából álló falkában már egyre több az idős kutya, egyszerűen elöregszik az állomány, mert az idősebb kutyák nem kellenek senkinek.
Én kezembe venném az ügyet, mert szerintem az idős kutyákat is vonzóvá lehet tenni. Viszont kerestem cikkeket, de elvesztem az információáradatban, ezért az Önök segítségét kérem!
Létezik-e olyan tanulmány, kutatás (magyar nyelvű), amiben kimutatható egyértelműen, hogy az idősebb kutya az idősebb emberek számára milyen hatással van? Arra gondolok, hogy pl. egy idős kutya nem igényel már annyi mozgást, viszont az idősebb embereknek jóleső érzés lehet másról gondoskodni, nem érzik magukat haszontalannak. Viszont ez az elméjükre is hathat pozitívan? Tehát van-e erre kutatás, hogy esetleg idős emberek szellemi frissességére hathat, akár egy idősebb négylábú?
Vagy jelentkezhet-e a változás a fizikum javulásával? Séta, friss levegő, a napi rutin bevezetése az állattartásban, stb. Ezek az én elgondolásaim, hogy telis-teli van pozitív hozadékkal akár egy idősebb kutya tartása, de szeretném "megmarketingelni" az idősebb kutyákat, akik a menhelyen vannak, hogy hamarabb gazdára találjanak. Ehhez viszont nem szeretnék a levegőbe beszélni, szükségem van hivatalos dokumentumra, amivel alátámaszthatom, hogy egy őszecske senior is tökéletes társ lehet. :-)

VÁLASZ: Személyiségkutatások, például az ELTE Etológia Tanszéken végzett saját munkáink is ismételten megerősítik, hogy az idősebb kutyák kiegyensúlyozottabbak, kevésbé aktívak (itt és itt). Természetesen ugyanolyan jól és hamar kötődnek új gazdájukhoz, mint a fiatalok, erről is készült tanulmány. De tudtommal nincs olyan tudományos közlemény, ami kifejezetten arról szólna, hogy érdemes idős kutyákat örökbefogadni. Magyar cikket sem találtam ebben a témában, ezért most összefoglalom, amit angol nyelvű ismeretterjesztő irodalomban találtam. 
Az Insider is azt emeli ki, hogy az idős kutyák nyugodtabbak és nem túl aktívak, sokat szunyókálnak, emellett a szobatisztaság megtanításával már biztos nem kell bajlódnunk, nem úgy, mint egy kölyöknél. Egyéb tanítanivalók se nagyon akad, mert az alapvető utasításokat (ülj, várj) szinte mindegyikük ismeri. Természetesen az idős kutyák is hálásan fogadják, ha foglalkozunk velük (saját tanulmány érintőképernyős tanulási vizsgálatról itt), de a tanítás nem lesz olyan stressz, mint esetenként egy hiperaktív kiskutyánál. Nőni már nem fognak, így nem okozhatnak meglepetést azzal, hogy kinőtték a számukra szánt felszerléseket, mint egy keverék kölyök. Különösen gyerekes családok számára ajánlják az oldie-kat, hiszen sokkal megfontoltabban mozognak, nem harapdálnak, nem ugrálnak, így kevésbé jelentenek veszélyt a kicsikre. Sok idős kutyának szerető gazdája volt korábban, ezért szívesen fogadják a simogatást, dédelgetést, jó terápiás hatásuk van. Többnyire nem a saját hibájukból vesztették el a gazdájukat, hanem azért, mert nem tudták megtartani őket munkahelyváltás, válás, költözés, haláleset miatt. De gondoljunk bele abba is, hogy néhány kutya valójában nem is sokkal idősebb, mint egy kölyök, hiszen a nagytestűek várható élettartama 7-8 év, náluk már egy ötéves is közeledik az élete végéhez. Végül, mivel kevesen akarnak idős kutyát örökbefogadni, a leendő gazda különösen büszke lehet arra, hogy nagyon jót cselekedett, amikor elhatározta, hogy megszépíti egy idős menhelyi kutya utolsó éveit, sőt akár az életét menti meg. 
A Dailypaws mindehhez hozzáteszi, hogy az idős kutyák már kialakult személyiségek, ezért könnyebben választhatunk közülük olyat, amelyik illeszkedik az életstílusunkhoz. Persze ezt tegyük körültekintően, ismerkedjünk meg több jelölttel, vigyük őket sétálni, hallgassuk meg a gondozójuk véleményét. 
"Az életkor csak egy szám" - teszi mindehhez hozzá a Dodo. Senki nem tudhatja előre, hogy hány közös éve lesz egy álattal, és az idősebb kutyák örökbefogadása sokszor megleptéssel szolgál. A kisebb termetűek akár 17-18 évig is élhetnek, tehát ha mondjuk tíz évesen fogadjuk őket örökbe, még nagyon sok, teljes kutyaéletnyi boldog és nyugodt évet tölthetünk együtt. 
Összefoglalva a dogtime alapján:
  1. You could be a hero (Hős lehetsz!).
  2. Az idős kutyák jólneveltek.
  3. Nem zsákbamacska, azt kapsz, amire számítasz.
  4. Kevésbé veszik igénye az erőforrásaidat.
  5. Az első naptól kellemes társak, mert már jól szocializáltak.
  6. Az idős kutyák is taníthatók.
Talán vannak, akiket az idős kori betegségek tartanak vissza. De ha egészséges idős kutyát választunk, nem kell számítanunk plusz kiadásokra. Gondoljunk bele, milyen sok kölyökkutyáról derül ki, hogy táplálékallergiája van, diszpláziás, szívproblémával született, stb! Mindezeket elkerülhetjük, ha megismerkedünk a kiszemelt jelölttel, látjuk, hogyan mozog, milyen a szőre, a széklete, a fogai. A Pet Central más nehézségeket is felsorol, például, hogy idősebb korban gyakoribb lehet a szeparációs szorongás, a nyugtalanság gyerekek, hirtelen ingerek körül, demenciaszerű kognitív hanyatlás is jelentkezhet. Körültekintő választással ezeknek a problémáknak kicsi az esélye. Szakértőjük, dr. Mengel szerint "Csupán az a gondolat, hogy szerető otthont nyújthatsz egy állatnak, nagyon sokat ad. Lehet, hogy három hónapotok lesz, lehet, hogy három év. De az utolsó időszakot kényelmessé és boldoggá teheted számára, ami nagyon jó érzés. Az idős kutyák édesek, kedvesek, úgyhogy szerintem fantasztikus dolog őket örökbefogadni."

A kutyatartás idősebb embereknél csökkenti a szociális izolációt, növeli a sétálások számát Japánban, a szabadidős fizikai aktivitást Finnországban (habár Angliában nem). Sokan számolnak be arról, hogy a kutya miatt nem magányosak, van értelme az életüknek.

Végül egy lista arról, mire érdemes speciálisan ügyelni idős kutyáknál: 
  • Rendszeresen ellenőrizd kutyád súlyát és kondícióját. Módosíts az ételadagokon a változó tápanyagigényeknek megfelően!
  • Lásd el az életkorának megfelelő típusú táplálékkal. Az idős kutyák étrendje jó minőségű fehérjékből és kis mennyiségű zsírból álljon, emellett legyen könnyen emészthető. Az étrendnek tartalmaznia kell az idős kutyáknak megfelelő vitaminokat és nyomelemeket. Hasznos lehet kis mennyiségben megfelelő gyümölcsök, zöldséget és gyógynövények etetése. További táplálékkiegészítők, például a halolaj és a zöldkagyló por segíthet az ízületek egészségesen tartásában.
  • Rendszeresen ellenőrizzétek az állatorvosnál, hogy nem bukkannak-e fel a gyakori „öreg kutya panaszok”, mint az ízületi gyulladás, fogproblémák vagy fertőzések.
  • Tartsd tisztán és egészségesen kutyád fogait, pl. rendszeres fogmosással.
  • Ha lehetőséged van rá, gondolkozz el a kutya fizioterápián, hogy enyhítsd/megelőzd az arthritis-szal járó fájdalmas tüneteket.
  • Amenniyben a kutyád egészséges és terhelhető (pl. nem jár fájdalommal számára a mozgás), vidd rendszeres, nem túl megerőltető sétákra, hogy karban tartsd az izmokat és ízületeket.
  • Foglalkozz és tölts időt vele, legyen szó akár fésülésről, autózásról, trükkökról vagy játékról.
  • Fésülés közben fordíts kiemelt figyelmet az esetleges fájdalmasan érzékeny pontokra, újonnan megjelenő csomókra és duzzanatokra. Ha valami gyanúsat találsz, mutasd meg mielőbb az állatorvosodnak.
  • Próbáld megelőzni, hogy kutyádnak traumatikus élményekben legyen része, pl. ne kerülhessen bajba akkor sem, ha már nem igazán hall és így nem reagál rá, ha hívod. Ne felejtsd el, hogy így már a közeledő autó hangját se hallja meg!