2014. június 5.

Milyen a valódi dingó?

Ausztrália legnagyobb szárazföldi ragadozója, az ember által körülbelül 5000 évvel, Kelet-Ázsiából betelepített dingó nem elvadult kutya, hanem akár külön fajnak is tekinthető a legújabb kutatások szerint. A több ezer éves szaporodási izoláció miatt olyan jellegzetességei alakultak ki, amik megkülönböztetik a kutyától.
Legalábbis száz éve még ez volt a helyzet. Mivel ma már nagyon nehéz olyan dingót találni, amely bizonyíthatóan nem keveredett kutyával, a kutatók az 1900 előtt gyűjtött dingókoponyákat és bőröket vizsgálták meg. Úgy találták, hogy a fajtiszta dingónak a kutyához képest viszonylag szélesebb a szájpadcsontja, hosszabb az orra, koponyája laposabb és a tetején lévő csonttaraj szélesebb. A színe változatos, akár fekete is lehet. Valószínűleg ma is élnek még Ausztrália egyes területein az ősi dingók tiszta vérű leszármazottai, de ennek bizonyításához DNS-t kellene gyűjteni tőlük.  
Annak a kérdésnek, hogy a dingó külön fajnak tekinthető-e, természetvédelmi jelentősége van. A fajtisztaként azonosított dingókat sok tagállamban védelem alá helyeznék, de a dingó-kutya hibrideket kiirtanák a háziállatokban okozott károk miatt. Senki nem tudja azonban biztosan, hogyan lehet külsőleg a fajtiszta dingót megkülönböztetni a hibridektől – ezt a hiányosságot igyekezett most pótolni ez a vizsgálat.



a kutya, 2014/05