2017. február 2.

Eutanázia 1. A döntés meghozatala

Az emberhez hasonlóan a kutyáknál is ritka, hogy pusztán idős koruknál fogva, betegség nélkül térnek végső nyugalomra. Sok esetben hosszabb időszak előzi meg az elkerülhetetlen végkifejletet, mely során a kutya életminősége fokozatosan csökken, az állat egyre több egészségügyi problémával küzd. Ezek súlyosságáról saját megfigyeléseink és az állatorvos szakvéleménye alapján alkothatunk valós képet. Egy sok éven át szeretett házi kedvenc közelgő elvesztésének tudata nehezen feldolgozható érzelmeket kelt minden felelős állattartóban. Cikksorozatunk első része az eutanázia és a természetes halál mérlegelésében kíván útmutatást nyújtani.

Optimális esetben a kutya élete végéig élvezi a gazdájával töltött időt. Érdemes olyan feladatokkal gazdagítani a játékot, amelyek biztosítják a szükséges testi és szellemi kihívást. Fontos kérdés, hogyan változik a kutya örömének és érdeklődésének kifejeződése az idő múlásával. Például miként köszönti gazdáját, hogyan reagál kedvenc játékaira. Felfedezhetőek négylábú társunkon a depresszió, a magány, a nyugtalanság, az unalom vagy az ijedtség jelei? Megoldható, hogy fekhelye közelebb legyen a család mindennapi tevékenységéhez?

Ha a betegségtől való szenvedéssel töltött napok felülmúlják az örömtelieket, komolyan el kell gondolkozni, hogy fenntartható-e az egészséges kutya-gazda kapcsolat.

Előfordul, hogy az állatorvos egészen bizonyosan kijelentheti, hogy eutanáziára van szükség. A gazdának természetesen nehezebb a helyzete, de ha a következő problémákra nem sikerül megoldást találni, elérkezett a döntés ideje:

  • Folyamatos fájdalom: fokozott hangadás (nyöszörgés, nyüszítés, vonyítás, üvöltés, ugatás stb.), bizonyos terület folyamatos nyalogatása, elrejtőzés; kontaktus kerülése vagy épp szokatlan mértékű keresése, morgás, harapás
  • Étvágytalanság, kényszeretetés szükséges.
  • Megváltozott folyadékbevitel, gyakori hányás vagy hasmenés, mely súlyos kiszáradást és súlyvesztést eredményez. Ellenőrizzük, hogy kutyánk dehidratált-e! Emeljük meg a a kutya bőrét a lapockái közt! Ideális az, ha a bőr azonnal visszaugrik az izmokra. A dehidratáció tünete az orr és a száj szárazsága, a nyálkahártya tapadóssá válik. Szükség esetén infúzióval pótolható a folyadék.
  • Nehézkes járás, sántikálás, kevés mozgás, nehézkes felkelés, azonnali visszafekvés. Nem tud megállni a lábán; elesik, ha menni próbál.
  • Elvesztette az érdeklődést kedvenc játékai, szerettei iránt. Furcsa arckifejezés, tág pupilla, üveges vagy álmos tekintet, nincs kapcsolat a gazdával.
  • Nem tudja visszatartani a székletét/vizeletét, ezért gyakran maga alá ürít (ha nem megoldható bundája és fekhelye tisztán tartása, test szerte elfertőződő felfekvési sebek jelenhetnek meg). Fakó bunda, helyenként felálló szőr.
  • Nehéz légzés, köhögés.

Ilyen esetben az eutanázia nyújthat békés és fájdalommentes megoldást a szenvedő állat számára. Fontos tudni, hogy az állatorvosok szakszerű és kíméletes altatással segíthetik át kedvencünket élete legnehezebb időszakán.

A Quality of Life Scale for Pets táblázat (link) segíthet eldönteni, hogy szükség van-e eutanáziára (szempontonként 0-10 közti számmal, ahol 10 pont az ideális).