2012. január 1.

Bizonytalan kötődés


A közelmúltban még egy magyar közlemény jelent meg a nemzetközi szakirodalomban. A Konok Veronikáék által összeállított viselkedésteszt és kérdőív figyelemreméltó minden viselkedésterapeuta és állatorvos számára, akik megbízható eszközökkel szeretnének diagnosztizálni egy gyakori problémát. A szeparációs szorongásban szenvedő kutya, ha egyedül hagyják, szétszedi a lakást, ugat, nyüszít, bepiszkít. A szakemberek egyik jellemző tanácsa a gazdáknak az, hogy hazatéréskor kerüljék a kutya túláradó üdvözlését, mert ezzel csak tovább fokozzák a kutya túlzott kötődését. Veronikáék friss kutatása szerint viszont a szorongók korántsem "hiper-kötődők": ahelyett, hogy boldogan csóválnák a farkukat, simogatást kérnének a visszatérő gazdától és élveznék a közelségét, ugyanolyan izgatottan rohangálnak tovább, ahogy az egyedüllét alatt, és nehéz őket megnyugtatni. Ebben hasonlítanak az ún. bizonytalan-ambivalens módon kötődő kisgyerekekhez, akik az anyjuk jelenlétében is nyugtalanok idegen helyen, kiborulnak, ha egy-két percre egyedül maradnak, és akkor sem nyugszanak meg, amikor az anya visszajön. A biztonságosan kötődő gyerekeket is megviseli, ha egyedül maradnak, de pillanatok alatt megnyugszanak, amikor a szeretett személy visszatér, és magához öleli őket.
A bizonytalanul kötődő gyerekek életét végigkíséri a szorongás. Anyjuk viselkedése kiszámíthatatlan számukra, mivel nem a gyerek jelzéseinek, igényeinek megfelelően reagál, hanem saját pillanatnyi érzelmei szerint. Ha az analógia megállja a helyét, akkor a szeparációs szorongással küzdő kutyák gazdáinak is arra kell törekedniük, hogy viselkedésük minél következetesebb, átláthatóbb legyen, és így stresszhelyzetben is biztonságos bázist nyújtsanak a kutya számára.
Ide kívánkozik az a friss osztrák kutatás is, amely szerint a bizonytalanul kötődő 7-12 éves (fiú)gyerekekre stresszhelyzetben egy valódi kutya simogatása megnyugtatóbb hatással van, mint egy plüssjáték vagy egy barátságos ember jelenléte. Igaz, maguk ezt nem érzik (vagy nem vallják be), de a szervezetükben jelentősen csökkent a stresszhormon szintje.
Kutya Szövetség 2011/12