2012. május 1.

Új szótanuló sztár: Bailey, a yorkshire terrier

Bailey és gazdája.
Forrás: http://www.memphis.edu
Korábban írtunk már két border collie-ról, Ricoról és Chaserről, akik több száz tárgyat ismertek név szerint (Chaser ezernél is többet). Ez a tudás önmagában is lenyűgöző, de a kutatók a felfedezést megfejelték azzal, hogy kijelentették: e két kutya épp úgy tanulja meg a szavakat, ahogy a kisgyerekek. Elég nekik csak egyszer megmutatni a tárgyat, elismételni fennhangon a nevét, és a kutya legközelebb már azt fogja kérésre behozni a játékkupacból. Ez már viszont nem tetszett egy amerikai-osztrák kutatópárosnak. Véleményük szerint a szótanulásos kísérlet rossz volt. A kutyák semmit nem tanultak meg, csak egy egyszerű szabályt követtek: "azt a tárgyat kell behozni, amelyiket az előbb megmutattak nekem". Ahhoz, hogy ezt bebizonyítsák, segítségre volt szükségük. Rátaláltak Bailey-re, a 12 éves yorkshire terrier szukára. Bailey 120 játék boldog tulajdonosa, és mindegyiket névről ismeri. Megdőlt tehát a mítosz, hogy sok szó megtanulására csak a border collie-k képesek!
Ráadásul nála szó sem volt arról, hogy rendszeres, intenzív napi tréninget kapott volna, mint például Chaser. Nagyon ritka szénanáthában szenved, nem mehet ki a lakásból, így unaloműzőnek kapott a gazdájától játékokat.
Bailey olyan ügyes, hogy a két kutatónak is készséggel szállította a kért tárgyakat, tehát az eltérő hangszín és akcentus nem befolyásolta a teljesítményét. Miután a kutatóknak ily módon sikerült igazolni, hogy Bailey valóban ismeri a játékok nevét, sor került Rico és Chaser szótanulásos kísérletének lemásolására: új tárgy bemutatása a kutyának a név ismételgetésével, a tárgy elhelyezése 4 ismert és 4 ismeretlen játék közé, majd behozatal név alapján. Bailey emlékezetét két játékkal tették próbára: Dórával, a felfedezővel és Triceratopsszal kötött ismeretséget. Mivel eleinte kicsit tartott tőlük, a borderekhez képest hosszabban barátkozott a tárgyakkal, de végül ugyanúgy teljesítette a feladatot, mint Rico és Chaser. Ezután jött a trükk, a próba, ami kimaradt a bordereknél: a kutatók a kiürített szobában egymás mellé tették Dóra a felfedezőt és a Triceratopszt, majd hol egyiket, hol másikat kérték Bailey-től. Ekkor kiderült, hogy a kis kutyának fogalma sincs, melyik melyik. Korábban csak azért hozta be épp a kívánt játékot, mert legutóbb azzal játszott – de amikor két ugyanilyen játékkal szembesült, megállt a tudomány. Végül körülbelül egy hónapba, napi 3-5 gyakorlásba, tárgybehozatalba került, mire megbízhatóan megtanulta a két játék nevét.
Két fő tanulsága van a történetnek: az egyik, hogy nem csak a borderek okosak, hanem egy öleb is lehet az. A másik szerint pedig nem kizárt, hogy Rico és Chaser, Bailey-vel ellentétben, olyan gyorsan tanul szavakat, mint az embergyerekek, de ez a velük végzett kísérlet hibája alapján egyáltalán nem biztos. (Griebel és Oller, 2012).
Kutya Szövetség, 2012/4