2013. június 6.

Elmeteória: lopni akkor érdemes, ha nem látják


Tudni azt, mi lehet a másik fejében – a legbonyolultabb kognitív képességek egyike. A legtöbb kutyatartó megesküdne rá, hogy a kutya megérti, mi jár a gazdája fejében, de az igazság az, hogy egyelőre nem sok tudományos bizonyíték támasztja alá ezt a vélekedést. Nehéz szétválasztani, mi az, amit sok hasonló helyzet során megtanult a kutyánk, és mi az, amire tanulás nélkül is képes. A kutyák például gyakrabban dézsmálják meg a tiltott ételt, ha nem figyelnek rájuk, és szívesebben kérnek enni attól az embertől, aki nyitott szemmel feléjük fordul - de lehet, hogy csak azért mert megszokták: az emberrel leginkább akkor lehet kapcsolatba lépni, ha feléjük irányul a tekintete. Az eddigi kísérletekkel tehát nem lehetett megkülönböztetni a szociális kulcsokra adott reakciót attól, hogy a kutya tudja-e, mit lát az ember. Juliane Kaminski és munkatársai ezen szerettek volna változtatni egy bonyolult kísérleti elrendezéssel. 
A kísérleti helység bizonyos pontjait eltérően világították meg a különböző tesztekben. Szabályozható volt, hogy a padlóra helyezett tiltott ételre jusson fény vagy az étel felé tekintő kísérletvezetőre (felügyelőre). 
Mint az várható volt, ha a felügyelő kiment a szobából a kutyák gyorsan megették a falatokat (a megvilágított ételt gyorsabban, mint a sötétet). De ha az ember bent ült a szobában, akkor a kutyák döntését nem az befolyásolta, hogy az ember sötétben vagy lámpafényben ül, hanem csak az, hogy az étel látható-e (ráirányították-e a lámpafényt) vagy sem. Tehát nem az számított a kutyáknak, hogy ők látják-e az ember tekintetét, hanem az, hogy az ember láthatja-e, mit művelnek ők a sötétség leple alatt.
Ez az első olyan kísérlet, amiből valóban arra következtethetünk, hogy a kutya sejti, mit lát egy ember, és nem csak a tekintetének irányára reagál. A kutya azonban egyelőre még így is lemarad a csimpánz és a bozótszajkó mögött, hiszen más kísérletekből tudjuk, hogy például egy tárgybehozós játékban képtelen felidézni, korábban melyik tárgyat látta embertársa.

Megjelent a Mindennapi Pszichológia 2013/2 számában.