2014. augusztus 8.

Kutyások és macskások: ki az intelligensebb?

A kutyaszerető emberek jobban kedvelik a társaságot, lendületesebbek és szabálykövetőbbek, mint a macskások, akik befelé fordulóbbak, nyitottabbak és érzékenyebbek. A kutyásokat leginkább az az összefüggés kavarhatja fel, hogy a macskások átlagos intelligenciaszintje magasabbnak bizonyult a kutyásokénál.

Az eredmények, amiket egyelőre csak egy pszichológus konferencián mutattak be, 600 egyetemista megkérdezésén alapulnak, de hasonlóak korábbi, nagyobb mintán végzett elemzésekéhez.  Az egyetemisták 60%-a vallotta magát „kutyásnak”, míg csak 11%-uk „macskásnak” (a többiek mindkettőt vagy egyik állatot sem kedvelték). A kutyások a társaságot értékelték legnagyobbra kedvenceikben, a macskások a gyengédséget, ragaszkodást.   

A különbségek valószínűleg arra vezethetők vissza, hogy az otthonülő, szabadidejükben olvasgató emberek szívesebben választanak macskát háziállatként, akik viszont szeretnek másokkal együtt a szabadban lenni, beszélgetni, azok inkább kutyát tartanak.Kapcsolódó bejegyzés: Kutyás-macskás ellentét