2014. augusztus 15.

Megkülönböztetik-e a kutyák a férfiakat és a nőket a hangjuk alapján?

Kategorizálni az újonnan megismert tárgyakat, embereket, ingereket nagyon hasznos eljárása az elmének, mert lehetővé teszi, hogy hatékonyan tároljuk az információkat. Az állatok is képesek kategorizálására: a kutyák például megkülönböztetik a kutyahangokat más hangoktól, a kutyaképeket a tájképektől és más állatok képeitől.

Emberekkel kapcsolatban az egyik első kategória, amit használunk, a nemi hovatartozás azonosítása. Vajon a kutyáink is alkalmazzák ezt a kategorizálást? Brit kutatók 51 kutyát teszteltek le a következő módon: a kutya szemben ült egy hangszóróval, aminek az egyik oldalán egy nő, a másikon egy férfi állt. A hangszóróból női vagy férfihangok hallatszódtak. A kutatók azt vizsgálták, hogy melyik hangnál melyik szereplőre pillant a kutya. Ha elméjükben létezik a kapcsolat a férfiak és a férfias hang, illetve a nők és a nőies hang között, akkor várhatóan a férfire pillantanak a férfi hang lejátszásakor, és a nőre a női hang esetén.

Így is történt, de nem minden kutyánál. Jellemzően azok a kutyák pillantottak a nemi szempontból megfelelő személyre, akik három vagy még több felnőtt emberrel élnek együtt, köztük legalább egy férfivel és nővel. Ezek szerint jelentős a tapasztalat szerepe abban, hogy a kutyák összekapcsolják a férfiakra és a nőkre jellemző vizuális/olfaktorikus és akusztikus kulcsokat.