2014. augusztus 22.

A menhelyi kutyák befogadásának esélyei

Fogyasztói magatartás elemzésénél használatos módszerrel  vizsgálták meg a University of Kent kutatói, mi az összefüggés a menhelyi kutyák bizonyos jellegzetességei és a sikeres befogadás között. 2037 kutya sorsát követték nyomon.  A fekete szín, ami korábbi tanulmányok – bár nem mindegyik – szerint kevéssé vonzó a gazdák számára, itt nem befolyásolta a választást. Meglepő, de a pillanatnyi egészségi állapotnak sem volt hatása – feltehetően azért, mert a vizsgálatban együttműködő Dog Trust állatvédő szervezet anyagilag is támogatja, ha valaki beteg kutyát fogad örökbe.

Mi számított fontos tényezőnek? Elsősorban a méret: a kistermetű kutyák sokkal hamarabb gazdára találtak, mint a nagyok. Emellett a kor és a fajta hatása is jelentős (a kölykök és a fajtatiszta ebek népszerűbbek).

Ezeket a tényezőket a menhely személyzete nem képes befolyásolni, de van olyan, amit igen: a viselkedést. Ahogy várható, a gyerekek, kutyák, más háziállatok iránt mutatott barátságos viselkedés mind növelte a befogadás esélyét. A viselkedési problémák viszont jelentősen csökkentették, holott a Dog Trust kiképzési lehetőséget biztosít iskolákban és háznál is. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a lehetőségekhez mérten érdemes energiát befektetni a kutyák menhelyi képzésébe, másrészt a jellemzések során a befogadók által – most már számokkal is igazolhatóan - kedvelt tulajdonságokat érdemes kidomborítani.