2011. augusztus 1.

Perzsa problémák


Ilyet se láttunk még... Ázsiából, Japán kivételével, nem igazán érkeznek beszámolók kutyaviselkedésről, de most iráni állatorvosok publikáltak egy cikket viselkedési problémákról. A vizsgálatba bevont 368 iráni kutya gazdája harmada-negyede küszködött túlzott aktivitással, a szobatisztaság hiányával, félénkséggel, emberekkel szembeni agresszióval és rágcsálással. Emellett gondként említették kutyákkal szembeni agressziót, túlzott ugatást, szexuális jellegű problémákat, ürülékevést, elszökdösést és bizalmatlanságot. A válaszadók 86%-a legalább egy nehézséget megjelölt.
A Javad Koshnegah nevével fémjelzett cikkben megvizsgálták azt is, milyen tényezők játszhattak szerepet a viselkedési problémák kialakulásában. A beszerzés idejével kapcsolatban azt találták, hogy jóval kevesebb volt a probléma azokkal a kutyákkal, akik a gazdájuk otthonában születtek. A kutya mérete sok mindennel összefüggésben állt: a kistermetűek félénkebbek voltak, gyakrabban mutattak nem kívánt szexuális orientációt, a nagyok viszont gyakrabban voltak agresszívek. A kutya neme az ugatást befolyásolta: a szukák többet hangoskodtak. A kertben is tartott kutyákkal kapcsolatban több agresszióról számoltak be a gazdák, mint a csak lakásban tartottak esetén.
Sok újdonság tehát a vizsgálatból nem derült ki, mert az európai-amerikai-ausztrál kutyákra is hasonló problémák jellemzőek, de annak mindenesetre nagyon örülünk, hogy perzsa kollégák is érdeklődnek a kutyaviselkedés iránt.

Kutya Szövetség, 2011/7