2011. december 9.

Morgás-tolmács

A kutyák nem csak a Nature, hanem a Science hasábjaira is felkerültek a közelmúltban, mégpedig az ELTE Etológia Tanszék és a Bécsi Egyetem kutatóinak köszönhetően. Faragó Tamás és munkatársai cikke egy állatviselkedés témájú szaklapban jelent meg elsőként, de a világ legillusztrisabb tudományos újságjának szerkesztői olyan érdekesnek találták, hogy tudósításukban világgá kürtölték.

A cikk arról számol be, hogy a kutyák különböző helyzetekben eltérően morognak, és az üzenetet fajtársaik pontosan értelmezik.
A kísérletben szereplő kutyák elé a kutatók egy tálkában jókora darab csontot helyeztek. Amikor a kutya odament a csonthoz, a kutatók előre felvett morgáshangot játszottak be egy hangszórón, amit a tálka mellett helyezett, letakart ketrecben rejtettek el. Ha a morgás "csontőrző morgás" volt, a kísérleti alanyok visszahőköltek, otthagyták a csontot. Ha azonban "játékmorgás" vagy "fenyegető emberre kiadott morgás" hallatszott, az ebek nem zavartatták magukat, és rágcsálni kezdték a csontot. Úgy tűnik tehát, hogy a morgás információt közöl arról a helyzetről, amiben keletkezett. A kutyatulajdonosokat feltehetően nem lepi meg az eredmény, hiszen sokan felismerik kutyájuk hangjelzései alapján, hogy épp mi történik kedvencükkel – a postás jön-e vagy egy családtag érkezett haza. Az állati elmével foglalkozó kutatókat azonban meglepte az eredmény, hiszen az ugyan ismert, hogy egyes majomfajok más-más vészkiáltást hallatnak, ha a veszélyforrás a levegőből vagy a talajszintről közeledik, de ragadozó állatról ez az első, hasonló jellegű tudósítás.
Kutya Szövetség 2010/5